Шапић: Ребаланс буџета за веће плате у вртићима и нова улагања у саобраћајнице и јавни превоз

Градоначелник Београда Александар Шапић је најавио да је најважнија одлука данашње седнице Скупштине града ребаланс буџета, захваљујући чему ће се обезбедити додатна средства за повећање основица за плате запослених у предшколским установама, али и за улагања у путну инфраструктуру и обнављање возног парка главног градског превозника.

– Ребалансом пребацујемо средства са позиције на позицију, а циљ је да на крају године имамо што већу искоришћеност буџета, те да се он врати грађанима кроз разне програме, пројекте и мере. Док сам на овом месту то ћемо радити два или три пута годишње, јер тако функционишу све озбиљне компаније – појаснио је градоначелник.

Како је прецизирао у изјави за медије непосредно пре седнице, Град је до сада повећавао републичку основицу за шест одсто, а сада ће повећати за још десет процената.

– На републичку основицу за плате у предшколским установама Град Београд ће додати још шеснаест одсто. С обзиром на то за ће Република подићи тај износ за још пет одсто у септембру, а има најава да ће од јануара подићи за још десет одсто, када се све сабере васпитачица би од садашњих седамдесет хиљада могла да прима близу сто хиљада динара, што ће бити значајно повећање захваљујући Граду и Влади Србије. Ово је по мени најважнија предложена одлука. Такође, повећавамо и солидарну помоћ за запослене у овој области, тако да ће уместо 25 хиљада она износити 40 хиљада, колико имају и сви запослени у јавним комуналним предузећима – рекао је Шапић.

Још једна важна одлука, прецизирао је Шапић, тиче се ребалансирања, односно додељивања још милијарду динара за асфалтирање и реконструкцију улица.

– Начин на који радимо од септембра прошле године показао је да реконструкције могу да се раде у терминима и да Град може да опоравља и сређује улице од својих средстава и својим комуналним предузећем. Све радове обављао је „Београд-пут”, а предузеће које је било на издисају вратили смо потпуно у живот. Број реконструисаних улица у првој „тури” био је 45, прошлим буџетом одредили смо још сто и сада додајемо још бројне саобраћајнице које ће се радити – истакао је Шапић.

Захваљујући кредитима и лизингу, али и уштеди на нафти коју нова возила неће користити, Град у наредном периоду планира да знатно обнови возни парк ГСП-а.

– Оквир је око 300 милиона евра, а у зависности од могућности Града средства ће наредних неколико година бити коришћена за набавку нових возила, која ће на основу стратешке одлуке бити на гас или електрична. Међутим, рачуница је таква да ће заправо свака набавка од сада Град коштати нула динара, јер на годишњем нивоу разлика у цени између нафте и гаса износила би тачно толико, ако не и више, колико кошта и ново возило које бисмо набавили. Очекујем да ћемо у првој тури набавити скоро три стотине аутобуса, али ћемо покушати и да набавимо двадесетак трамваја, први пут после петнаест година – навео је Шапић.

Град даје сагласност и за нови уговор на јавно-приватно партнерство за приградски превоз, чиме је обезбеђена уштеда од неколико милиона евра годишње, а приватници су обавезни да набављају нова возила и да се придржавају нових стандарда у јавном превозу. На дневном реду је и нова одлука о додели ваучера од 6.000 динара, а овог пута проширује се дијапазон артикала, као и бројни планови који ће поспешити грађевинску индустрију у Београду.

Град ће формирати стручну комисију, на челу са градским урбанистом, која ће у складу са амбијенталном целином појединим власницима објеката, који руже ту целину, давати налог да фасаде и излоге приведу намени.

Градоначелник је истакао да је Секретаријат за социјалну заштиту за данашњу седницу предложио увођење нове услуге намењене деци и младима који су у сукобу са законом, родитељима, школом или заједницом. То подразумева, појаснио је, да су деца која имају одређене проблеме у понашању препуштена родитељима, а да на нивоу града нема такве услуге која би омогућила одређене третмане, разговоре и активности.

– Тако би се превазишао период који није безначајан у њиховом одрастању. Идеја је да се услуге пружају бесплатно – рекао је Шапић.

Он је навео и да је пред градским одборницима Одлука о оснивању градског Завода за спорт и медицину рада.

– То је добра ствар, имају га република и покрајина. Велики број спортских клубова, удружења, деце која се баве спортом имају потребу за озбиљним заводом јер ту могу да се тестирају, прегледају, едукују – закључио је градоначелник Шапић.