Шапић: Ребалансом буџета до новца за бољи живота свих грађана

Ребалансом буџета обезбедићемо средства за повећање основице за плате запослених у предшколским установама и то је једна од најважнијих одлука на данашњој седници Скупштине града, изјавио је изјавио је градоначелник Алексндар Шапић.

Он је, гостујући на Тв Еуронеwс, рекао да ће на републичку основицу за плате у предшколским установама Град Београд додати још шеснаест одсто.

– С обзиром на то за ће Република подићи тај износ за још пет одсто у септембру, а има најава да ће од јануара подићи за још десет одсто, када се све сабере васпитачица би од садашњих седамдесет хиљада могла да прима близу сто хиљада динара, што ће бити значајно повећање – појаснио је градоначелник.

Шапић је додао ће овим ребалансом бити обезбеђен и новац за куповину нових возила јавног превоза.

– Идеја ми је да у првом таласу idемо на куповину близу 300 аутобуса и да први пут после 15 година купујемо и нове трамваје. С обзиром да смо још прошле године донели одлуку да idемо на потпуно избацивање аутобуса на бензин и нафту и пређемо на возила на гас, свако уговарање које будемо имали неће повећати трошкове града захваљујући кредитима и лизингу, али и уштеди на нафти коју нова возила неће користити. Волео бих да се тендери што пре распишу како бисмо већ у току зиме могли да добијемо један број нових возила, а сва у року од годину и по дана од дана потписивања уговора – рекао је градоначелник.

Говорећи о бесплатним уџбеницима за основце и средњошколце, бесплатним вртићима, већим давањима за запослене у предшколским установама, градоначелник је нагласио да је највећи део средстава већ опредељен раније, што у прошлом буџету што у претходном ребалансу.

Сада је опредељена нова милијарда динара за реконструкцију улица која је у последњих годину дана рађена изузетно успешно и без пробијања рокова.

– Када питате одакле средства, па свака озбиљна компанија ради пресек два, три пута годишње и прилагођава се новонасталим околностима. Све док будем био градоначелник ми ћемо се понашати као свака успешна светска компанија. Повлачимо новац са позиција за пројекте који се нису реализовали и премештамо на друго место како би га максимално искористили и то је и показатељ успешности једне градске управе, да врати назад грађанима што више новца који од њих и приходује – рекао је Шапић.

Он је подсетио да Град Београд спроводи пројекат отварања 107 комунално-безбедносних станица чије ће локације бити широм града, а циљ је да се умреже републичке и градске службе како би радили синхронизовано. Како је рекао, очекује да до пролећа оживе све комунално-безбедносне станице које ће радити 24 часа и бити на услузи грађанима.

Говорећи о резултатима наплате карата у јавном превозу градоначелник је рекао да се спремају нове мере како би се побољшао систем наплате јавног превоза.

–Веома је важно што сада знамо где idе новац и што имамо потпуну контролу над читавим системом. Верујем да за две до три године можемо да имамо један од најбољих превоза у овом делу Европе – рекао је градоначелник.

Говорећи о увођењу реда на ред на обалама река Шапић је поновио да је потребно да се уреди Савско шеталиште и додао да нико не може да користи јавно добро, а да за то не плаћа накнаду. Према његовим речима најважнија је безбедност јер сплавови постављени на шеталишту нису безбедни за грађане, а да ће Град тражити најбоље решење и најбезбедније место на које ће их уклонити.

– У тај процес смо ушли пре годину дана и нећу одустати од тога. Донесена су извршна решења о уклањању свих објеката и дошли смо до 28 објеката у уплате депозита власника сплавова где ће град приходовати око милион евра годишње – истакао је градоначелник.

Шапић је најавио да ће Град основати Комисију на чијем челу ће бити главни урбаниста Марко Стојчић, а која ће се бавити тиме како се поједине фасаде и излози у граду уклапају у амбијенталну целину града.

– Комисија ће издавати налоге власницима објеката за које она процени да руже изглед града, да поступе по њеном налогу, а у супротном добиће казне, или ће Град то урадити, а власници ће сносити трошкове. Имамо у плану да уложимо знатна средства у сређивање старих и оронулих фасада нарочито у центру града, а наш интерес је да Београд личи на праву европску престоницу – закључио је први човек српске престонице.