Шапић: Реке су највеће природно богатство Београда

Градоначелник Београда Александар Шапић и председница Владе Републике Србије Ана Брнабић обишли су данас завршне радове на изградњи прве целине Линијског парка код пасареле која спаја Калемегдан са Бетон халом. Том приликом они су посадили саднице ловора и обишли радове дуж шеталишта од пасареле до Водене капије.

Шапић је истакао да је шеталиште Београда на води подигло стандард како треба да изгледа београдско приобаље, те подсетио да је пре око два месеца градски парламент донео одлуку о уређењу читавог приобаља.

– Ово је прва фаза Линијског парка, чија ће изградња трајати неколико година. Идеја је да оно најлепше што град Београд има, а то су две реке на којима лежи, на најбољи могући начин искористимо и да за пар година можемо да кажемо да се Београд истински спустио на реке. Београд на води пример је и доказ да је и немогуће могуће и да цело приобаље може да изгледа тако и сигуран сам да ћемо у томе успети. Као градоначелник могу да вам обећам да ћемо томе посветити посебну пажњу – истакао је први човек престонице.

Он је подсетио и да ће за пар дана бити расписан конкурс за уређење Савског шеталишта, као и за уређење сплавова на Савском шеталишту, што се све уклапа у агенду развоја града коме се тежи.

– Никада више нећемо дозволити да Београд заборави на своја највећа природна богатства, а то су реке, приобаља, паркови и зелене површине – рекао је градоначелник.

Председница Владе Ана Брнабић је нагласила да је пројекат „Линијског парка” изузетно важан и на републичком нивоу, а када буде завршен може да послужи као пример свим осталим градовима и општинама које се налазе на рекама како да уреде те површине за своје грађане.

– Ово је такође пројекат који на најбољи могући начин показује да заштита животне средине није у супротности са урбаним развојем једног града већ су потпуно комплементарни – рекла је Ана Брнабић, подсећајући да ће површина Линијског парка бити 4,6 километара са различитим садржајима.

Она је додала да ће се у оквиру Линијског парка налазити један од кључних пројеката за културну инфраструктуру наше земље, а то је зграда Факултета музичке уметности.

Главни урбаниста Марко Стојчић је рекао да је простор код Бетон хале, односно почетак Линијског парка веза између Аде Циганлије и Аде Хује. Потез уз Саву и Дунав представља највеће благо града Београда.

– Ово је прва целина Линијског парка, од укупно десет. Успели смо да укључимо 55 младих људи који су радили сваку од целина појединачно. То су тимови од три до шест људи, свака целина је аутентична у архитектонском смислу и представља појединачан архитектонски пројекат – истакао је Стојчић.

Обиласку су присуствовали председник општине Стари град Радослав Марјановић и директор ЈКП „Зеленило – Београд”.