Шапић: Реконструисаћемо Савски кеј, задржати оптималан број сплавова и увести комунални ред на шеталишту

“Уколико будем био изабран за градоначелника Београда једна од првих ствари на којој ћу инсистирати биће уређење Савског кеја. Рашчистићемо шеталиште, увести комунални ред и ограничити број сплавова који се овде налази. Мислим да Новобеограђани и сви Београђани заслужују да ово место буде потпуно реновирано и уређено на другачији начин. Не може сутра, озбиљној управи града, да буде важнији интерес сто власника сплавова, од интереса 100.000 људи који овде живе”, поручио је Александар Шапић, кандidат Српске напредне странке за градоначелника Београда.

Нагласио је да нема ништа против сплавова, али да ће инсистирати на њиховом уређењу и стандардизацији.

– Не мислим ја да су Новобеограђани ништа више вредни од грађана било ког другог дела града, али не мислим ни да су мање. Ако грађани који живе у Београду на води, који јесте данас бисер града Београда, прекопута свог шеталишта немају сплавове, а зашто их онда овде има у броју који угрожава нормалан живот, пре свега, сто хиљада људи који живи у новобеоградским блоковима? Неко је тамо показао да они могу да се рашчисте и пошаљу на другу локацију. Значи да може. Ако може тамо, моћи ће свугде. Нисам против сплавова, али не знам како смо дошли до тога да се баш на нашем, новобеоградском шеталишту, више не вidи река већ имамо сплав до сплава. Било их је и пре двадесет, трidесет година, али никада у оволиком броју. Нису били овако начичкани, комунално неуредни, није било оволико прљавштине око њих, објаснио је он и додао:

-Кључна ствар је стандардизација савског приобаља. На тај начин успећемо да решимо све ове проблеме. До сплавова ћемо довести прикључке за струју, да поједини не морају више да је краду као годинама уназад, омогућићемо им рад али у оквиру јасно дефинисаних правила, мораће да плаћају закуп. Сплавови треба да постоје, да људи када се шетају могу да седну и попију кафу, али не смеју да заклањају реку и угрожавају животе грађана који живе у близини.

Шапић је истакао да се, откако је први пут у јавност изашао са намером да уреди Савски кеј и реши проблем сплавова од којих се не вidи река, суочио са бројним претњама, пред којима, како је поручио, неће устукнути.

– Још од моје прве изјаве добијао сам упозорења: “Знаш, немој са њима да се качиш, то су опасни људи који држе сплавове”. Ево, ја ћу сада зато поновити, ако будем добио поверење Београђана на предстојећим изборима, савско шеталиште више неће овако изгледати. Ја мислим да оно заслужује да буде хуманије, лепше и да у њему људи треба да уживају. Уколико мисле да ће претњама или било којим другим условљавањима да ме одврате од моје намере, онда значи да се о мени и о мом карактеру нису баш најбоље распитали – закључио је Шапић.