Шапић: Реконструкција „Бранковог моста“ није могла да чека, радови у граду неће каснити

Реконструкција Бранковог моста није могла да „сачека“ летњи период због стања у којем се налази спојница две стране моста, али и стубови који су кородирали, изјавио је градоначелник Александар Шапић гостујући у Београдскј хроници на РТС-у.

Он је појаснио да спојница између две стране моста није реконструисана од 1954. године, а да је пет од 20 стубова уклоњено пре почетка санације.

– Речено ми је да је велики ризик да мост у таквом стању дочека зиму и неко евентуално велико невреме. Радови би требало да буду готови крајем месеца, 27. или 28. новембра – поручио је Шапић.

Он је истакао да до сада није било случајева да су пробијани рокови за радове које су започети од када је на функцији градоначелника.

– Једини случај да се помери рок је уколико се током радова појави неки додатни посао који захтева времена. Због тога се на отварању сваког градилишта сада налазе представници свих комуналних предузећа, како се не би поновио случај из Улице краљице Марије када је после реконструкције која је јако дуго трајала дошло до пуцања водоводне цеви. Постављамо рок пред почетак радова, а када се градилиште „отвори“ може доћи до евентуалних сазнања о потреби за додатним радовима и онда долази до померања рокова. Због тога смо фомирали тело које се зове „Лице града“ које се стара управо о тим стварима. Чланови тог тела се састају једном недељно и „покривају“ сва градилишта у граду. Како не бисмо долазили у ситуације да се нешто обећа, а не испуни, нећемо у буџет више стављати пројекте који немају у потпуности решене имовинско-правне односе или да није завршен пројекат. Јако је важно да више не дође до ситуације да се нешто обећа и потом почне са радовима, а не постоје сви услови да се радови заврше квалитетно и у предвиђеном року. Планирам да средином децембра обавестим јавност о свим радовима који су урађени на београдским улицама. Гледамо да се што више радова одвија ноћу и викендима – рекао је Шапић.

На питање о уклањању Старог савског моста, Шапић је изразио мишљење да би требало да будемо поносни што ћемо добити нови мост, нарочито уколико у исто време почне да се гради планирани тунел од Економског факултета до Панчевачког моста.

– То ће бити највећи пројекат у Београду у последњих 30 година. Стручњаци кажу да би тај тунел смањио загађење за 12 одсто, а саобраћајно оптерећење у центру за 14 одсто. Тај тунел би требало да буде дуг 1,9 километара, а нови мост ће преузети огромну количину саобраћаја. Не оптерећујем се превише судбином старог моста који ће бити уклоњен и много више ме занима нови мост. Мислим да би требало да подигнемо и неко спомен-обележје учитељу Зарићу, који је у време рата спасао Стари савски мост од рушења – истакао је Шапић.

Када је загађење ваздуха у питању, Шапић је истакао да држава ради на томе и улаже доста средстава, али и Град преко Секретаријата за заштиту животне средине.

– Нисам још увек чуо потпуно рационално објашњење за повремену појаву јачег загађења, али тиме не желим да аболирам ни Град ни државу. Радимо на замени старих котлова у вртићима, школама и другим установама, радимо на гасификацији, али и побољшавамо квалитет градског превоза како би се људи по центру града мање возили приватним аутомобилима. Такође, када за неколико месеци поново ваздух буде бољег квалитета, то не значи да би требало да престанемо да се бавимо проблемом загађења и сачекамо поновно погоршење да би о томе причали и на том радили – нагласио је градоначелник.

Говорећи о градском превозу и нових 100 аутобуса који ће се ускоро наћи на улицама, Шапић је рекао да ће један број најстаријих аутобуса, који су у најлошијем стању, бити повучен.

– Нови аутобуси ће бити распоређени на најфреквентнијим и најоптерећенијим линијама. Београђани заслужују да се возе у новим аутобусима и наставићемо да радимо на побољшању квалитета јавног превоза – рекао је Шапић.

Он је потврдио да ће новогодишња расвета бити практично симболична и само у централним, односно „туристичким“ деловима града.

– Мислим да би требало да покажемо свима да Београд поштује мере штедње и да није време ни за какво расипање енергије. Новогодишња расвета ће бити упаљена од 15. децембра до 15. јануара – потврдио је градоначелник.

Када је у питању уређење савског приобаља на Новом Београду, као и увођењу реда на сплавовима, Шапић је рекао да нико од тренутних власника сплавова неће имати никакве бенефиције.

– Мислим да смо направили добар пројекат и да Савско шеталиште може да постане шеталиште у правом смислу те речи. Сада радимо на пројекту довођења инфраструктуре како би сваки сплав имао легалну воду и струју. Очекујем да ће пројекат бити завршен до краја године и да ћемо почетком наредне почети спровођење истог. Сви који буду добили дозволу, односно локацију да поставе сплав, биће тамо легално, плаћаће све накнаде и имаћемо уређену ситуацију – поручио је Шапић.

Говорећи о додели ваучера за сву децу Београда, као и све запослене у образовним и предшколским установама, Шапић је рекао да је у току јавна набавка, али и да је уложена жалба од стране фирме која по својој делатности не може да буде понуђач на јавној набавци.

– Неко је упутио ту жалбу како би одужио процес. Град ће сигурно испунити све законске услове и надам се да ће деца и запослени пре новогодишњих празника добити ваучере. О свему ће јавност бити благовремено обавештена – рекао је Шапић.

Градоначелник је потврдио да је расписан конкурс за пријем нових 50 припадника службе „Бели“, као и да се за следећу годину планира повећање броја за додатних 500.

– Тренутно радимо на локацијама пунктова на којима ће они бити смештени. Тих пунктова ће бити 70 у централним општинама, плус 30 у приградским. Мислим да сви који су сумњали у функционисње ове службе већ сада вidе бенефите јер их примећују испред школа и вртића у време када деца одлазе и долазе из школе. Када их буде знатно више сигуран сам да ће и комунални ред у граду бити много већи – поручио је Шапић.