Шапић: Реконструкција Вишњичке мења саобраћајну слику града

Градоначелник Београда Александар Шапић обишао је данас радове на реконструкцији Вишњичке улице. Он је истакао да ће након реконструкције ова важна саобраћајница добити додатну траку за редован саобраћај у оба смера, као и жуту траку за кретање возила јавног превоза, што ће суштински променити живот грађана овог дела града.

Шапић је рекао да је суштина да је овај део града током последњих година постао јако оптерећен, од када су отворени тржни центри, уз насељавање великог броја људи.

– Свако ко овуда пролази зна да су гужве огромне, било у правцу града или Вишњичке бање. Овде не постоји жута трака која је резервисана за градски превоз, а реконструкцијом ћемо добити по једну траку са обе стране улице, као и потпуно аутономну траку за јавни превоз. То би требало значајно да олакша кретање возила градског саобраћаја у овом делу града. У договору са саобраћајним стручњацима предвиђен је минимални број „пресецања” Вишњичке улице, који су до сада успоравали саобраћај. Даћемо све од себе да највећи део радова буде изведен током лета, а када год бде могуће радићемо током ноћи и викенда. До краја године читава Вишњичка улица, до кружног тока на Богословији, биће проширена са по једном траком са сваке стране, док ће Улица Мије Ковачевића добити нову траку па ће се, као у Улици кнеза Милоша, смер у новој траци мењати у складу са потребама – истакао је Шапић.

Шапић је нагласио да су радови почели пре неколико дана и да ће посао бити извођен у фазама.

– Очекујемо да комплетна реконструкција буде завршена до краја календарске године. У питању је изузетно прометна улица, због чега ћемо обавештавати јавност и потрудити се да што мање утичемо на одвијање саобраћаја. Предвиђено је да се радови обаве у три фазе, од којих ће прва, коју сада почињемо, имати четири подфазе. Прва подфаза подразумева рад на потезу од Миријевског булевара до Пута за Аду Хују у дужини од око 400 метара, а требало би да буде завршена до краја марта. Након тога следи друга подфаза, од Пута за Аду Хују до Диљске улице, потом трећа од Диљске до улаза у гаражу ТЦ „Биг фешн”, а четврта подфаза од улаза у гаражу ТЦ „Биг фешн” до Улице војводе Мицка Крстића – прецизирао је Шапић.

Према његовим речима, друга фаза реконструкције обухвата растојање од Улице војводе Мицка Крстића до раскрснице са Улицом Мије Ковачевића.

– У тој фази ћемо бити синхронизовани са Електромрежом Србије јер би они требало да поставе велики енергетски кабл који се измешта. У другој фази радови које обављамо биће доста условљени радовима Електромреже, али имамо одређене гаранције да би требало да буду готови до краја лета. Трећа фаза је од Миријевског булевара до раскрснице са Сланачким путем, где се formира трокрака кружна раскрсница, а дужина потеза који се ради у овој фази је 420 метара – додао је Шапић.

Он је нагласио да реконструкције попут ове суштински мењају свакодневни живот Београђана.

– Покушавамо да пронађемо све опције у граду где је могуће да реконструкцијом добијемо нове траке и тако олакшамо функционисање саобраћаја. Не би требало заборавити да се овај потез налази и на траси прве линије метроа, која ће онда и коначно потпуно растеретити саобраћај у овом делу града – закључио је Шапић.