Шапић с делегацијом француских компанија о актуелним и будућим пројектима

Градоначелник Београда Александар Шапић угостио је данас у Старом двору делегацију француског пословног удружења „Покрет француских предузећа” МЕДЕФ (Моувемент дес ентреприсес де Франце). Делегација коју предводи Кристоф Пети, потпредседник „Буиг градње”, борави у Београду од 25. до 29. септембра, а током посете сусрела се, између осталог, с председником Србије Александром Вучићем и министром финансија Синишом Малим.

Градоначелник је подсетио да су француске компаније део три највећа београдска пројекта – Београдског метроа, постројења за комунални отпад у Винчи, као и фабрике за прераду отпадних вода. Овај састанак је, како је истакао, уједно и прилика да се разговара о реализацији ових пројеката, али и сарадњи на будућим краткорочним и дугорочним пројектима. Поред тога, на састанку је поменута намера да се железницом повежу град Београд, Аеродром „Никола Тесла” са будућим националним стадионом, те да ће Град Београд активно допринети реализацији овог пројекта.

Шапић је нагласио да је присуство француских компанија најбоља препорука другим компанијама да инвестирају у српску престоницу, те да су оне добродошле.

Домаћини и гости разговарали су о наставку повезивања српских и француских компанија и реализацији нових важних пројеката са циљем да се развије сарадња и настави улагање. Саговорници су уверени да ће разговори у оквиру посете бити веома продуктивни и допринети што бољој заједничкој будућности.

Представници француске делегације, коју чине деветнаест компанија, нагласили су позитивне утиске и велики ентузијазам јер Београд и надаље жели да сарађује са француским компанијама. Циљ разговора било је представљање важних пројеката у нашем главном граду, као и области у којима француски привредници могу да понуде реализацију од почетка до краја, по систему „кључ у руке”.

Исказали су да су препознатљиви по обезбеђивању широке лепезе градских услуга, односно свега онога што је једном граду потребно, због чега могу да буду одличан партнер Београду.

Састанку су присуствовали заменица градоначелника Весна Вidовић, градски менаџер Мирослав Чучковић, секретар за привреду Никола Кожовић, директор ЈКП „Београдски метро и воз” Андреја Младеновић, као и шеф Кабинета градоначелника Ненад Милановић.