Шапић са мештанима обреновачког села Трстеница које је прикључено на водовод

Градоначелник Београда Александар Шапић присуствовао је данас пуштању у рад новоизграђене водоводне мреже у насељу Трстеница у Обреновцу којом је обухваћено око 300 домаћинстава.

Шапић је овом приликом истакао да ће учинити све да се грађани београдских општина подједнако третирају, те додао да је жалосно да у 2022. години и даље постоје места у којима грађани још увек немају воду.

– Трудимо се да смањујемо број насеља у којима мештани имају проблем са снабдевањем и, како су ме обавестили, практично ће у овом моменту без воде остати само три обреновачка села од укупно 26, а надам се да ће водовод и до њих ускоро доћи – нагласио је градоначелник.

Он је подсетио да је Град у ових неколико месеци ушао у процес преузимања и прикључивања на водовод великог броја домаћинстава дуж леве обале Дунава.

– Потрудићемо се, посебно у приградским општинама, да обезбедимо да домаћинства буду прикључена на водовод. У Барајеву нам је остало још село Манић, за које се ради пројекат за воду, а у току је довођење воде у насеља Заклопача и Винча у Гроцкој – прецизирао је градоначелник.

Он је истакао да је проблем снабдевања водом посебно изражен у општини Младеновац и најавио да би за месец дана требало да буде потписан уговор за деоницу регионалног водовода Макиш–Младеновац, чиме ће се ова општина повезати на београдски водовод.

– На нама је да обезбедимо грађанима елементарне услове за живот, а то су вода и струја, што би требало да имају сви грађани Београда. Покушаћемо да помогнемо у прикључивању на водовод барем оних приватних кућа које су у процесу озакоњења и да нађемо правни основ за доношење такве одлуке – рекао је први човек престонице.

Он је посебно нагласио да овим мештанима који су данас дошли значи када им дође неко из Града Београда и каже им да ће се потрудити да им помогне.

– Покушаћемо да им помогнемо и поведемо рачуна о решавању њихових проблема, не само када је реч о прикључку за воду већ и другим стварима које су им неопходне. Мислим да смо у ова три месеца, колико функционише нова градска управа, показали да нам је стало до свих грађана и да није важно на територији које општине живе. Одредили смо и значајна средства а следеће године биће већи буџет намењен општинама. Учествоваћемо и додатно у неким пројектима зато што стварно мислим да морамо да третирамо све наше грађане једнако, а посебно житеље ободних општина – истакао је градоначелник.

Председник општине Обреновац Милош Станојевић подсетио је да је након Моровића и Великог поља и месна заједница Трстеница добила водовод и да у наредном периоду сва друга села на територији општине треба да добију водоводну мрежу.

– Очекује нас ширење мреже у месним заједницама Орашац, Вукићевица, Љубинић и Дрен, за које се већ раде пројекти. Захвални смо градоначелнику који ће нам финансијски помоћи да изведемо пројекте до краја и испунимо жељу и потребу мештана. Наставићемо и са пројектима канализације, вртића, дечјих игралишта и другим, како би Обреновчани имали добар стандард живљења и остали у местима у којима живе – казао је Станојевић.

Догађају су присуствовали градски менаџер Мирослав Чучковић, в. д. директора ЈКП „Београдски водовод и канализација” Радомир Вујадин, директор обреновачког „Водовода и канализације” Бранко Матић, као и мештани села Трстеница у Обреновцу.