Шапић: Сада је важно донети одговорне одлуке и поставити јасна правила понашања како бисмо сачували државу

Сада је изузетно важно донети одговорне одлуке на основу којих ће се поставити јасна правила понашања и то не због изборних резултата у Србији и Београду, већ како бисмо сачували државу, уставно-правни поредак и све оно што носи једно стабилно и цивилизовано друштво, изјавио је председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић.

Он је, гостујући на ТВ Пинк, истакао да постоји велики ризик да уђемо у једну нову врсту политичке културе која нас уводи у анархију, хаос и потенцијални грађански рат, а то знамо како се завршава, јер постоји објективна опасност од такозване „мајданизације” Србије.

– Сва изборна правила су била нешто што је опозиција тражила од Европске уније и европских посматрача, а што је усвојено и усаглашено два месеца пре расписивања избора, јер су то били њихови услови. Немамо проблем да дефинишемо јасна правила и да се на основу њих тако и понашамо, већ је проблем што се правила стално мењају од избора до избора у складу са нечијим циљевима, интересима и незадовољствима – рекао је Шапић.

Поводом навода да су људи из Републике Српске гласали на локалним и покрајинским изборима, а да ту не живе, он је нагласио да је то тако већ дуже од 20 година и нико никад није постављао питање легитимитета.

– Хајде да поставимо питање како се добија и како се одржава пребивалиште. Постоје државе које вас проверавају у неким интервалима, а то се код нас није дешавало. Хајде сада о томе да се договоримо, јер у том случају је нелегитимна свака власт од увођења вишестраначја – рекао је Александар Шапић.

Када су у питању коментари страних званичника о изборима у Србији, Шапић је рекао да се ради о двоструким аршинима.

– Покушавам да својим примером покажем сталоженост и да не ширим мржњу, што је у овом случају јако важно и апелујем на људе да се не подстичу сукоби и поделе, јер то није вредно ниједне функције, па била она државна или градска. Нисам против тога да људи протестују, али када се угрожава безбедност и нормалан живот свих других грађана само зато што је неко себи дао за право да крши све правне норме које постоје или када неко изражава незадовољство и тиме угрожава све друге јер не жели да се придржава правила, рачунајући да је њему све дозвољено а да притом он сам прибегава различитим врстама насиља, е то је већ недопустиво – рекао је Шапић.

На питање новинара о наводној крађи гласова, коју је пласирала опозиција, Шапић је рекао да постоје јасне процедуре рада бирачких одбора.

– Опозиционе листе су тврдиле, поготово у Београду, да имају већину у бирачким одборима која може да спречи да иједан глас буде злоупотребљен и сада се поставља питање шта су њихови представници радили на бирачким местима и зашто су сви потписали записнике о раду бирачких одбора ако је у њима било неправилности – поручио је Александар Шапић.

Како је истакао, посебно је стање у читавој Европи и свету, у току су геополитичке промене, можда највеће од пада Берлинског зида.

– Сигуран сам, само не знам у којој мери, да и на нашим просторима одређене интересне структуре унутар европске заједнице покушавају да унесу неку врсту нестабилности, да би могле да дочекају расплет ситуације, који ће свакако доћи у наредних годину – годину и по дана. Ја очекујем тек након америчких избора расплет у Европи и свету. Њих не занимају наши избори, већ стабилност овог дела региона. Ако ми након превремених избора, које је тражила опозиција, и недвосмислене подршке коју је добила национална политика коју поставља председник Вучић, ако сада нисмо у стању да коначно стабилизујемо политичку сцену, поставимо нормалније оквире у којима ћемо чекати расплет геополитичких дешавања, онда се поставља питање „а кад ћемо бити” – рекао је Шапић.

Од понедељка неколико стотина људи најављује блокаду београдских улица, рекао је Шапић, запитавши се да ли неко има право да угрожава живот милионског града зато што је он то тако одлучио.

Говорећи о протестима испред Републичке изборне комисије, Шапић је напоменуо да не постоји свест о ризику који све то са собом носи.

– Можда ће тамо заиста протестовати неко ко нема намеру да буде насилан, али ће се тиме дати прилика некоме ко ће донети неке палице и оружје, па ће тако и доћи до неког инцидента. То вам је као када баците капислу у просторију пуну барута, јер када она експлодира, постоји могућност да се све запали. Очигледно је да они које позивамо на одговорност тога нису свесни или их то заправо не интересује, јер мисле да је вреднија њихова позиција од стабилног друштва. Они нису свесни да може да избије сукоб у коме ће се друга страна бранити, јер шта би било да је, рецимо, породица господина Ковачевића након напада на њега кренула да га брани? – рекао је Шапић.

Када је реч о изборима у Београду, он је подсетио да је излазност била скоро 60 процената, чиме је оборен рекорд од прошле године.

– На ту излазност је наша листа добила највећи број гласова, близу 370.000 гласова, и дошли смо до 39 процената. Победили смо на изборима и то опет није гаранција да ћемо доћи до скупштинске већине, јер једноставно тако одувек функционише систем. Али, ако прихватимо ову политичку културу, више нико никад неће формирати власт ако није јачи на улици. Ако прихватимо да након изборних резултата, потписивања бирачких одбора и спискова са бирачких места и констатовања да није било неправилности, страна која није задовољна резултатом изађе на улицу и сматра да је њено право да све блокира, никада нећемо да формирамо ниједну власт на основу избора – рекао је Шапић.