Шапић: Санације штете настале услед изузетно разорне олује трајаће сигурно наредних седам до десет дана, све градске службе раде на терену свим расположивим капацитетима

Град Београд, Републику Србију и регион погодила је синоћ суперћелијска олуја, изузетно разорна и ретка појава са ветром орканске јачине од преко 110 километара на сат као и ударима од преко 150 километара на сат. Градоначелник Београда Александар Шапић изјавио је да су све расположиве екипе јавних комуналних предузећа Београда од самог почетка биле на терену, као и да тренутно активно раде на санацији штете.

–  Београд је погодила једна од најјачих олуја до сада. Све расположиве екипе јавних комуналних предузећа Београда од синоћ су на терену, стотине радника и десетине возила, и реагују у циљу смањења негативних ефеката ове екстремне појаве. Синоћ је први приоритет био да се саобраћајнице учине проходним, као и да се отклони свака непосредна опасност по грађане – рекао је градоначелник.

У Београду је синоћ пао велики број стабала, нестала је струја у појединим деловима града, пала су два крана на Новом Београду, падали су делови кровова и фасада, летели предмети са тераса, услед чега је неколико лица задобило лакше телесне повреде, навео је градоначелник.

– Ово је природна катастрофа на коју је немогуће утицати. Секретеријат за ванредне ституације Града Београда, у сарадњи са републичким службама координише радом свих екипа на терену, које од синоћ регују на више стотина пријава грађана.  Паралелно са овим активностима ради се и на процени укупне штете коју је ова временска непогода нанела Београду. Хиљаде стабала је оштећено, а санације свега насталог услед ове вандредне временске непогоде трајаће сигурно наредних седам до десет дана.  Захваљујем се радницима наших служби који су имали бесану ноћ и који и у овим тренуцима раде на санацији штете – рекао је Шапић.

Градоначелник је упутио и апел свим грађанима Београда.

– С обзиром на чињеницу да живимо време очигледних великих климатских промена и да наше поднебље све више поприма карактеристеке, неке врсте тропске климе, где се нагло смењују велике врућине, падавине и олује – само пре два дана смо имали температуру близи 40-тог подеока,  желим да апелујем и молим све наше суграђане, да при сличним временским неподогама максимално смање своје активности, да се прилагодимо новонасталим околностима и тиме што више сачувамо људске животе – закључио је градоначелник Шапић.