Шапић: Сав аутобуски саобраћај у јануару на новој Београдској аутобуској станици

Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић обишао је данас радове на реконструкцији Београдске аутобуске станице и том приликом нагласио да очекује да ће у јануару следеће године сав аутобуски саобраћај у граду бити пребачен овде.

– Пре отприлике два месеца обавестили смо јавност да смо коначно раскопчали „Гордијев чвор” који је био везан протеклих пет година и да смо успели да уђемо у поновне радове на аутобуској станици, који су почели још 2017. године. Онда су прекинути и суштински до летос нису настављени. То сада све idе својим током и очекујемо да ћемо у јануару 2024. године бити у прилици да сав аутобуски саобраћај пребацимо овде – рекао је Шапић.

Он је додао да је пре годину и нешто дана, када је дошао на место градоначелника, рекао да ће решити питање аутобуске станице на најбољи могући начин.

– Требало је у једном моменту и да се посвађамо са БАС-ом, као што смо се и посвађали, да бисмо могли да дођемо до неког решења. Након неколико месеци успели смо да дођемо до решења. Изузетно сам срећан јер мислим да смо овде сада већ заиста сведоци једне будуће аутобуске станице, за коју кажу да ће, када буде била готова у пуном капацитету, поред лисабонске бити најбоља, најпрактичнија и најфункционалнија аутобуска станица у Европи. Ту не мислим само на саобраћајни јер ће он бити већ од 2024. године, већ на један инфраструктурни капацитет са станичном зградом и свим оним за шта ће радови да трају још годину-две, када се буде завршила и станична железничка зграда која је саставни део комплекса – рекао је он.

Шапић је поновио да очекује да ће опет бити на овом месту у јануару када ће одавде кренути први аутобуси.

Како је рекао, Град Београд и Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу града Београда ће урадити интерну саобраћајницу, а „Зеленило” уклања вишак земље и сређује овај простор.

– Очекујем да све idе својим током и да коначно Београд може да добије праву аутобуску станицу какву и заслужује. Драго мије што сам заједно са овом градском управом дао свој допринос расветљавању „Гордијевог чвора” који је заиста кочио Град Београд претходних пет година, да Београд добије оно што му припада и што заслужује – рекао је Александар Шапић.

Када је реч о самом предузећу БАС, које је приватно, односно акционарско друштво, и Град и држава настојаће да помогну, али рационализација и организација, а самим тим и ефикасност зависе од самог предузећа и њихове конкурентности на тржишту.

– На примеру „Кенткарта”, односно преузимањем контролора који су изгубили посао, показали смо да водимо рачуна о сваком радном месту, колико нам то могућности дозвољавају. Тако ћемо и са БАС-ом покушати да нађемо начин да помогнемо да се сачувају радна места – навео је Шапић.