Шапић: Седница Скупштине града одлаже се за недељу, када је последњи рок за конституисање

Одлучили смо да одложимо седницу Скупштине града како бисмо добили још два дана и заузели заједнички став због ситуације која је далеко компликованија него што је изгледала на почетку. Нећемо дозволити урушавање државе, уставно-правног поретка и урадићемо све да и Београђани, цео наш народ и сви грађани наше земље буду спокојни и мирни, те ћемо у складу са тим донети одлуку у следећа два дана, изјавио је председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић у обраћању медијима пред седницу Скупштине града.

Он је прецизирао да председавајући Тома Фила одлаже седницу Скупштине града за недељу, 3. март, када је последњи рок за њено конституисање, као и да се одборници владајуће већине неће појавити на седници ради даљих консултација и договора.

– Када смо претходног пута седницу одложили, одлучили смо се на то због специфичности на политичкој сцени и намере да подигнемо лествицу легитимитета. Желели смо да вidимо да ли ћемо успети да постигнемо договор, пре свега са господином Несторовићем, као неким кога смо сматрали легитимним и кредибилним, што је био и став људи у том покрету. Неколико дана након избора он је рекао да неће ни са ким да разговара, чак је унапред оптужио спремност неких из његовог покрета да разговарају с нама у вези са formирањем власти у Београду. Лично сам разговарао са господином Јерковићем, као носиоцем листе покрета, и практично смо дошли до нивоа коначног договора. Међутим, ипак смо се зауставили јер смо одлучили да сачекамо став господина Несторовића, човека којег су они сами након избора прогласили јединим легитимним, с обзиром на то да ниједну његову изјаву, коју је давао након избора у име свих њих, нису доводили у питање. У међувремену се тај покрет распао и дошло је до међусобног оптуживања и напада једних на друге, када су сами кренули да одузимају легитимитет господину Несторовићу, оптужујући га да је управо он главни разлог цепања њихове групе. Све то је навело неке наше функционере, пре свих Ану Брнабић, да преиспитају свој претходни став и да сада сматрају да треба да направимо већину без чекања господина Несторовића да промени мишљење – прецизирао је Шапић.

Он је поновио да остаје при томе да без обзира на то што су одлучили да чекају Несторовића, не мисли да би погрешили и да formирају већину коју имају са двоје људи са изборне листе „Ми – глас из народа” јер су се на тај и надалеко мање легитиман начин склапале већине на српској политичкој сцени већ 25 година, па то никоме није сметало.

– Они који су нас оптужили за недостатак легитимитета радили су далеко горе ствари. Не мислим да је лоше, неморално или нелегитимно да склопите већину са људима који желе да подрже вашу политику јавно, а господин Јерковић је једини на то био спреман као неко ко је био носилац листе – рекао је Шапић.

Поред тога, каже Шапић, он лично остаје при њиховом претходном ставу, да уколико Несторовић не буде желео да прихвати сарадњу треба ићи на нове изборе.

– Без обзира на то какву год одлуку да донесемо, а донећемо је најкасније до 3. марта, ниједна неће бити мање лоша од друге, јер су обе легитимне – додао је Шапић.

Део опозиције неће да се помири са последњим извештајем ОДИХР-а који им не одговара, оценио је он.

– Очигледно да су они спремни на далеко озбиљније консеквенце које ми морамо да спречимо. Не смемо да дозволимо, а што су говорили и председник Вучић и сви други највиши државни функционери, урушавање државе и уставно-правног поретка. Наиме, уколико будемо прихватили овај њихов стандард да након сваких избора онај који буде незадовољан idе на улицу и обрачунава се на тај начин, онда улазимо у једно анархистичко друштво и нема нам спаса. Свакако то нећемо дозволити и урадићемо све да и Београђани, цео наш народ и сви грађани наше земље буду спокојни и мирни, те ћемо у складу са тим донети одлуку у следећа два дана – закључио је Шапић.