Шапић: Социјалне мере, у које спада и брига о бескућницима, један су од стубова политике Града Београда

Привремено преноћиште за бескућнике на Аутокоманди и ове године доступно је свим особама без крова над главом како би се током хладних месеци загрејале, добиле оброк, окупале и по потреби преспавале у затвореном. Још један такав објекат налази се у Ломиној, док је за дужи боравак бескућника отворено и Прихватилиште за одрасла и стара лица у Кумодрашкој. Социјална политика и социјалне мере су један од стубова политике Града Београда и мислим да смо у последњих годину и по дана то доказали, рекао је председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић.

– Први пут смо Привремено преноћиште за бескућнике на Аутокоманди отворили прошле године и онда смо га прилагођавали, дорађивали и радили на њему. За ову сезону, будући да се оно суштински отвара у току зиме када је хладно, данас је први дан када ће његова врата бити отворена за људе којима је оно неопходно. Смештај ће бити доступан док буде хладно и док буде било потребе, а прошле године је то било до 31. марта – рекао је Шапић.

Он је истакао да су ове године повећани капацитети у односу на прошлу и да је простор додатно сређен.

– Прошле године овде је било 25 кревета, сада их је 31. Између 50 и 60 људи долазило је овде да се угреје, поједе нешто топло, те повремено преспава. Повећали смо капацитете и у овом моменту овај број кревета сасвим одговара потребама – рекао је Шапић.

Он је подсетио да постоји још један центар у Кумодрашкој улици – Прихватилиште за одрасла и стара лица у коме постоји сталан смештај са преко сто лежајева и где, како је рекао, капацитети никада нису до краја попуњени, а користило га је највише 66 људи.

– Људи који долазе у привремено преноћиште не желе да имају стални смештај, а највећи број нема лична документа упркос чињеници да Град Београд финансира трошкове потребне за вађење докумената. Град преузима мере у које спада и отварање овог центра прошле године, али и континуирано сарађује са народним кухињама и Црвеним крстом. Дневних прихватилишта је било неколико, али када смо схватили да кроз њих циркулише исти број људи, одлучили смо да постоји једно прихватилиште које се налази у Ломиној улици и које ће бити отворено за неколико дана. Привремено преноћиште за бескућнике на Аутокоманди, у којем се сада налазимо, отвара се у 20 часова и ради до 8 сати ујутру – рекао је Шапић.

Он је додао да су поједини медији пре неколико месеци тврдили да је у Београду више од 5.000 бескућника, да би данас, према његовим речима, ту инformацију релативизовали тврдећи да их у Србији има неколико хиљада, од којих је највећи број у престоници.

– Према проценама надлежних, у Београду борави између 150 и 200 лица без крова над главом, док егзактне бројке можемо да потврдимо само за прихватилишта. Смештај за бескућнике у Комодрашкој, који располаже са 104 места, тренутно је попуњен са 66 особа. У овом простору на Аутокоманди тај смештај је користило 55 лица која су га приближно 800 пута посећивала у различитим периодима. То су егзактни подаци којима располажемо. У сваком случају, немогуће је да су стварне бројке 100 пута веће од броја људи који користе прихватилишта и друге услуге за људе без крова над главом – прецизирао је Шапић и појаснио да корисници народних кухиња нису бескућници.

Он је поново изразио сумњу у тачност инformације да у Београду има више хиљада бескућника и поставио питање где су ти људи и зашто не долазе овде и искористе помоћ коју им Град Београд пружа.

– Што се тиче ове градске управе и мене као првог међу једнакима, социјалне мере и њени програми увек ће имати приоритет. На Новом Београду смо пре скоро једне деценије отварали центре за дневни боравак деце са улице, који до тада нису постојали и које је обезбеђивала општина на чијем сам челу тада био – закључио је Шапић.