Шапић: Спомен-парк и Споменик браниоцима Београда 1915. године коначно завршен и уређен на понос свих

Споменик браниоцима Београда 1915. године и спомен-парк око њега један је од наших најважнијих културно-историјских споменика, а како сам и раније најавио, након коначног уређења овог простора, он је сада на понос свих нас, рекао је председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић. Постављени су стубови, инformативне табле на којима је прецизирано о каквом споменику је реч, посађено је 200 нових садница, простор је озелењен, завршено је до краја сређивање камена, тако да је спомен-парк добио изглед какав је требало да има по примарној idеји Коље Милуновића из 1988. године, прецизирао је Шапић.
– Мислим и верујем да ово треба да буде место где ће највиши државни органи да одају пошту и почаст људима који су свесно ушли у смрт јер су јако добро знали да су шансе за одбрану града биле никакве. Мислим и да је била срамота свих нас што је овај простор до пре само пар месеци изгледао потпуно другачије и, уопште нећу да будем скроман, захваљујући овој Градској управи склонили смо терене, направили парк, проширили бициклистичку стазу, пустили шеталиште да „дише” и уредили споменик, који спада у прву категорију наше културно историјске баштине, онако како приличи нормалној земљи и народу. Тако смо показали дубоко поштовање онима који су дали своје животе за наш град и нашу земљу – навео је Шапић.
Он је најавио и да ће теретана на отвореном, која се налази недалеко од овог места и најпосећенија је у граду, добити модерне и професионалне справе за вежбање.
Шапић је нагласио и да је синоћ завршено постављање натписа на Београдској арени с једне стране, наводећи да је то урађено врло брзо у складу са одлуком која је донета пре пар месеци.
– Као што сам рекао наше симболе нећемо да продајемо јер нисмо ми баш толика сиротиња. Мислим да без обзира ко сутра буде водио град, то више неће смети да мења. Очекујемо да до сутра увече натпис буде постављен и на другој страни, а у плану нам је да поставимо и грбове Града Београда. Да то нисмо урадили претпостављам да се за пар година она више не би звала арена, већ би носила само назив онако како спонзор каже, али неке ствари не могу да се продају и баш сам поносан на ову одлуку – рекао је Шапић.
Председник Привременог органа је додао и да је јуче кренуло уклањање сплавова од Бранковог моста низводно низ Саву ка Ушћу.
– Само један сплав је склоњен, а погледајте како сада то изгледа, река је „продисала”. Дакле, кренули смо и очистићемо простор све до Ушћа и тек тада ће моћи да се вidи колико је лепа обала – рекао је Шапић.
Шапић се осврнуо и на завршен јавни позив Секретаријата за енергетику, а реч је о обнављању фасада.
– Заједно са ЕБРД, која је дала пола средстава, док се остатак финансира кредитирањем грађана у наредних десет година преко Инфостана, расписали смо јавни позив који је завршен и на који се пријавило 1.062 стамбене јединице, за обнову скоро четири милиона квадратних метара. То је велика ствар и ако буде још јавних позива, позивам и ја људе да се пријаве јер је добра прилика да се промени изглед фасаде, а да се истовремено обезбеди економичност и енергетска ефикасност објеката – закључио је Шапић.
29. мај 2024. године