Шапић: Србија неће дозвољавати да се на њу пребацује кривица

„Дивим се нашем народу на Косову и Метохији како издржава све притиске и провокације приштинских власти последњих дана и на томе им се захваљујем“ истакао је данас у Вршцу потпредседник Главног одбора Српске напредне странке Александар Шапић. Он је данас посетио Вршац, Панчево и Велико Градиште и између осталог са грађанима разговарао о актуелној ситуацији на Косову и Метохији.

Шапић је том приликом рекао да је неприхватљиво да једна страна употреби силу а да се након тога позива на компромисно решење. „Сила никоме није донела срећу, надам се да ће разум превладати, да неће доћи до конфликата, и да ће се ситуација решавати у складу са претходно постигнутим договорима. Не може се из тог Бриселског споразума узимати како коме шта одговара јер на тај начин споразум губи смисао“ нагласио је Шапић.

Он је изразио наду да ће представници међународне заједнице који су дужни да на Косову и Метохији чувају мир и гарантују договоре изврше притисак на Приштину да повуку наоружане јединице са севера Косова и да испоштују договоре који су потписани. „Бриселски споразум је потписан 2013. године а једна од главих тема била је Заједница српских општина која још увек није формирана. Не може, како изгледа међународни посредници мисле, да једна стране треба све да добије а друга за све да буде крива. Србија неће више дозвољавати да се на њу пребацује кривица без обзира на објективне околности и реалност на терену“ казао је Шапић.

Он је рекао да Србија неће седети скрштених руку на претње нашем народу дугим цевима, што не значи да треба да реагујемо исхитрено јер смо често знали да платимо цену таквих реакција. „Косовски чвор није лако решити и тај проблем дуго траје али морамо учинити све да релаксирамо ситуацију а то се чини разговором, а не дугим цевима. Уколико желимо решење њиме морају да буду задовољне обе стране, а не да нам се испоруче захтеви које ми морамо да испунимо, а и оно на шта се друга страна обавезала неће да уради“ закључио је Шапић.