Шапић: Све границе толеранције одавно смо прешли, најважнији је развој Београда с неупитном српском политиком

Моја одлука да не сарађујем са појединим медијима нема везе са именом медијске куће или било којим новинаром персонално већ са тиме што се већ више од две године на све начине фалсификују, лажу, секу, монтирају и злоупотребљавају моје изјаве. Стављају ми у уста речи које нису изговорене и тиме обмањују народ, грађане Београда и Србије, рекао је председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић, гостујући на ТВ Прва.

– Чак сам у октобру понудио да им будем гост и да могу да ме питају шта год желе, и поставио само два услова: да разговор буде директно, односно живо преношен и други, да након тога могу такав разговор да репризирају али да га не секу и не монтирају онако како су то до тада радили. Наравно да то нису прихватили већ су наставили са својим злоупотребама. Зато сам пре месец и по дана рекао да прекidам комуникацију са њима јер нећу да дозволим да лажу у моје име, већ нека то од сада чине само у своје. И наравно да никада путем својих медија нису пренели прави разлог прекidа комуникације, већ целу ствар представљају као да се ја бојим њихових питања. УНС се, рецимо, ниједног тренутка није запитао због чега ја то радим и да ли су заиста ти медији злоупотребили своју професију, обмањујући на тај начин јавност, већ су ме упутили да своја права тражим на суду – рекао је Шапић.

Он је нагласио да не може да се обрати ни регулаторном телу јер та медијска кућа није регистрована у Србији већ у Луксембургу, не плаћа овде порез, програм производи у Словенији, а овде га само реемитује чиме се, како је рекао, вешто користи огромна рупа у закону.

– Чак и да раде свој посао најбоље могуће, а не овако како га раде кроз лажи, фалсификовање и монтирање туђих изјава, нисам сигуран да сам дужан да им одговарам на питања по законском основу, јер они нити овде плаћају порез нити подлежу нашим медијским законима и нормама. Могу да ме туже, па нек докажу да су дискриминисани, а ја ћу да докажем десетинама примера на који начин су злоупотребљавали моје изјаве, фалсификовали и тако обмањивали јавност – истакао је Шапић.

Када је реч о изјавама да опозиција неће дозволити спровођење изборног процеса уколико не буду задовољни датумом, Шапић је оценио да смо „све границе толеранције одавно прешли”.

– То је исто као када је зимус, у јеку празника када Београд врви, петнаест, како себе називају, либералних студената блокирало ауто-пут и на тај начин се поигравало са животима Београђана. И ником ништа. Тада сам и са председником и са министром и директором београдске полиције разговарао и рекао да ово превршава сваку меру. Уколико будемо наставили да толеришемо овакве ствари и да пустимо да десетина људи малтретира Београђане, онда је велико питање да ли ми радимо наш део посла. Ово је питање заштите уставно-правног поретка јер једно је бити слободна земља и имати слободу изражавања и политичког деловања, а друго је злоупотребљавати закон ове земље. Немају право да блокирају ауто-пут, немају право да шетају где желе јер постоји законска процедура како се пријављује скуп. Исто је и са најавама да ће блокирати изборни процес. Заиста се надам да надлежни органи неће дозвољавати неодговорним људима да малтретирају Београђане. Постоји начин како се грађанска непослушност исказује и она има своје законске оквире – рекао је он.

На питање да ли су ови избори „на све или ништа”, Шапић је рекао да сматра да јесу и објаснио зашто тако мисли.

– У овом моменту, када би била formирана градска скупштина, најбројнија одборничка странка у оквиру Ђиласове листе би био лево-либерални фронт. Они имају и своје представнике у националном парламенту и баве се националном политиком. Њихови званични ставови су да се одрекну дела наше територије Косова и Метохије, да се проблем Републике Српске реши тако што ћемо да се одрекнемо Дејтона и Републике Српске, затим да злочин како и у којој мери се десио у Сребрници решимо тако што ћемо да се прогласимо геноцidним, а сматрају и да треба да уведемо санкције Руској Федерацији, која од тога „ни перут не би добили”, него симболично да прекинемо односе са источним пријатељима и тако дођемо у ситуацију да спроводимо ствари које нам се намећу од европске администрације. Намерно нећу да кажем од Европе, зато што ја јесам за Европу јер смо ми део Европе. Ми смо баштинили европске вредности, ослобађали Европу у Првом и Другом светском рату, бранили је од Немаца и од нациста, наши преци су крварили за ову данашњу Европу и не могу они да буду већи Европљани од нас. Од нас траже да прихватимо „шарену” ЛГБТ заставу на Скупштину града, што ја не прихватам. Не зато што желим неког да дискриминишем већ зато што не можемо да изједначавамо ту заставу са српском заставом. Онда idу закони против којих се данас бори добар део Европе. То су све ствари за које ће људи из опозиције да користе ресурсе Београда, логистику и новац, те да је пласирају кроз своје републичке колеге у националним парламенту, јер све је то део њихове званичне националне политике коју и не крију, штавише, хвале се тиме – истакао је Шапић.

Зато су, према његовим речима, ови избори од националног значаја, мада би он највише волео да то буду управо локални избори и да се бавимо стварима којима се он бави 14 година.

– Налазимо се у моменту када спроводимо највећи инфраструктурни пројекат у последњих педесет година – београдски метро. Добили смо и организацију Међународне изложбе „Експо 2027” и имамо прилику да „подигнемо” Београд у ових неколико година више него последњих петнаест, али и читаву Србију. Највише бих волео да тема буде тунел поред Економског факултета и други пројекти. Волео бих да су ово теме избора, али нису, зато мислим да су ово најважнији локални избори у последњих 25 година јер ће први пут бити јасно дефинисано ко је где. Биће два велика фронта, па ћемо да вidимо шта Београђани хоће и како ће да се одлуче – рекао је Шапић.

Шапић је рекао да би избори у Београду били пре 28. априла председник Скупштине Србије је морао да буде изабран и већ сутра би требало да распише изборе.

– Мислим да је први реалан датум 28. април. Не знам када ће бити изабран председник Скупштине, али мој апел је да се што пре изабере и да он у складу са својим законским оквирима распише изборе у року од 45 до 60 дана. Волео бих да они буду за 45 дана, што пре, због ванредног стања у Београду већ пет-шест месеци, због тога што ћемо Привремени орган имати још три месеца, као и због тога што улазимо у ситуацију у којој Београд није био последњих 20–30 година. Објективно нема оперативне градске власти, а живимо моменат који је геополитички, инфраструктурно, економски важан – истакао је Шапић.

Желимо, додао је Шапић, да обезбедимо брз, несметан развој Београда с неупитном српском политиком.

– Кад год је Београд имао српског градоначелника и водио српску политику он је био добар свима, кад је имао југословенску политику био је добар свима, само не Србима. Београд је отворен град, град у којем се нико није лоше осећао без обзира на верску и националну припадност. Нећемо више да се срамимо и стidимо да кажемо да ћемо да водимо српску политику, јер је само таква политика добра за све грађане Србије – закључио је Шапић.