Шапић: Све је спремно за уређење платоа испред Храма Светог Саве и изградњу гараже у Скерлићевој

Уређење платоа испред Храма Светог Саве и изградња подземне гараже у Скерлићевој улици два су важна пројекта која ће бити реализована у наредној години, а Београд ће добити простор који ће бити у складу са лепотом и важношћу коју сам храм носи, изјавио је данас председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић.

Како је нагласио у изјави за медије, Храм Светог Саве један је од најлепших храмова на свету и као такав заслужује потпуно уређен простор на платоу где се налази.

– Претходне две-три године трајао је процес усаглашавања о томе како би плато требало да изгледа да би био у складу са архитектуром, лепотом и важношћу овог прелепог храма, али и потребама наших суграђана, нашег народа и свих који овде долазе. Усагласили смо ставове са Српском православном црквом о томе и коначно смо спремни да се крене у последњу фазу, према пројекту академика Бранислава Митровића и професора Дејана Миљковића. Очекујемо да радови започну у току 2024. године и да плато испред Храма Светог Саве заиста постане симбол овог дела Европе, као што је сам храм постао много више од тога – рекао је Шапић.

Он је истакао да је подземна гаража у Скерлићевој, може се рећи, саставни део овог читавог великог пројекта.

– Најпре јер постоји велика потреба за паркирањем у овом делу града, а када будемо уредили овај плато онако како треба да изгледа, овде ће наравно да борави далеко већи број људи. Ова гаража имаће око 370 места, добијени су локацијски услови, у току је завршетак израде пројектне документације и очекујемо да у следећој години започнемо њену изградњу. Недуго после завршетка платоа испред Храма Светог Саве требало би да буде готова и гаража, а реализацијом ова два пројекта суштински ћемо овом делу града дати потпуно нови изглед – рекао је Шапић.