Шапић: Свима је јасно да долази велика економска криза

Заиста не знам да ли ће мањине и СПС чинити нову владу, а још мање желим да одговарам на питања која се тичу туђих одлука.
Уколико желите да знате зашто неко вуче одређене потезе, најбоље је њега да питате, а не мене, каже за Данас Александар Шапић, лidер Српског патриотског савеза, у одговору на питање да ли верује да ће нова влада носити и нова изненађења, или ће то бити већ виђена коалиција са СПС и мањинама и зашто је Вучићу потребно да све странке увуче у владајућу већину.

Да ли је наша власт изгубила контролу над епidемијом корона вируса, чији је крај прогласила пред изборе и ко је крив што се код нас ситуација погоршала са много више мртвих и оболелих него са почетка пандемије?

– Питање је постављено доста аксиомски, као да је потпуно неупитна чињеница да је власт изгубила контролу над короном и као да је још неупитнија чињеница да је власт прогласила крај короне пред изборе, искључиво због избора, а не зато што је у том моменту стање тако показивало. Кад се овако постави питање, јасно је да по вама постоји само један исправан и тачан одговор на ваше питање и да сваки иоле другачији, који у потпуности не потврђује вашу констатацију, мудро упаковану у питање, мене карактерише као једног пре свега неморалног човека, јер не желим да априори констатујем вашу „истину“. Свакако ћу на питање одговорити, али је било неопходно да вашим читаоцима и ово предочим, па нек они сами процене јесам ли у праву или не. Да ли је власт изгубила битку са короном, знаћемо по мени оног момента када се буду подвлачиле линије и кад се буде јасним и јединственим параметрима установљавало колико је која држава била успешна или не. Проблем је пре свега у тестирању, јер свака држава тестира различит број људи, што аутоматски доводи да све цифре које се избацују, од оболелих, преко хоспитализованих, до преминулих, не могу да се наслоне на јасан принцип по којем се мери успешност неке државе у борби против короне, већ постају искључиво део пропаганде и велике манипулације.

Како коментаришете све чешће захтеве јавности и опозиције да се промени Кризни штаб?

– „Јавност“ је релативан појам, али је термин „бројност“ зато доста егзактнији. Ви ми нисте рекли колики је број људи који то захтева, стога бих пре користио израз да „један део јавности“ то захтева, као и један део опозиције. И наравно да сви они на то апсолутно имају право. Е сада о њиховој бројности не могу да говорим, јер очигледно је да ни ви, а ни ја, је не знамо, а бојим се да бројност даје суштински далеко већи легитимитет некој тези него сам израз „јавност“. А што се тиче питања о кризном штабу, да ли ће се променити или не, то питање није за мене, већ за онога ко је тај кризни штаб именовао, а то је Влада РС.

Више од 2.000 лекара потписало је захтев за смену Кризног штаба, да ли је могуће да је све то исполитизовано и да су они чланови странака које су изгубиле власт, како тврди премијерка Брнабић?

– Као прво не верујем у тезу да су то све чланови странака који су изгубили власт, а као друго, ако је аргумент за исправност нечега чињеница да је 2.000 лекара како кажете потписало петицију, а ја мислим да је истина, да је око 2.000 медицинских радника то потписало, а не само лекара, онда је по тој логици још јачи аргумент за неисправност те исте ствари чињеница да 88.000 преосталих медицинских радника у Србији није потписало ту петицију. Мислим да није добро да се ствари тако постављају, како то покушавате ви сад да урадите, као и један део јавности, јер онда кад други део медија и јавности одговори истом мером, долазимо до потпуног извртања реалности с обе стране.

Како коментаришете тврдње представника власти да су за ширење епidемије криви недавни протести, али не и избори, изборне кампање и победничке журке?

– Идентичан тон имате у свим питањима, а то је да у самој поставци већ дефинишете вашу „истину“ и практично дајете по вама једину исправну опцију одговора, што доводи до тога да се стекне утисак да сваки други одговор је у најмању руку погрешан, да не кажем неморалан. Прво мислим да за ширење епidемије нису једино одговорни протести, како то неки кажу, али сигурно јесу на њу једним делом утицали, као што мислим да за ширење епidемије исто нису једино одговорне победничке журке, како сте их ви назвали, али и оне јесу на њу једним делом такође утицале. Што се самих избора тиче, они су морали да се одрже, јер је истекао редован мандат актуелној власти и већ смо пар месеци практично због њихових првих одлагања због короне ушли у један неуставни период вршења власти. Такође чињеница да су се у тих месец дана одржавали избори широм Европе и света потврђује моју тезу.

Нисте се много оглашавали око протеста, бруталног пребијања грађана и притварања људи.

– Опет исти начин постављања питања. Вас интересује само један део истине, а не цела истина. А цела истина каже да су протести из мирних прерасли у насилне, да је један део људи кренуо да уништава државну и приватну имовину и напада полицију, па је онда полиција реаговала тек након тога. Е тек сада можемо да говоримо на који је начин полиција реаговала и да ли је у тој реакцији било прекомерне употребе силе. Тамо где је било прекомерне силе, то осуђујем и сматрам да сваки полицајац за то треба да одговара, али исто тако и сваки хулиган који је нападом на полицајца и био узрок нереда на нашим улицама, такође мора да одговара. И на крају, није тачно да се нисам огласио, огласио сам се на својој Фејсбук страници и то два пута великим саопштењима, е сада да ли је неко њиховом садржином био више или мање задовољан па га је у складу са тим пренео или не, већ није питање за мене, него за медије. Пошто су многи медији који су сад остали неми, са те исте моје странице разне ствари преносили, кад им је то одговарало. Тако да је неистина да се нисам огласио. Саопштења и сада тамо можете да нађете са тадашњим датумима.

Вук Јеремић тврди да не треба да завара тренутни мир на улицама, јер долази јесен и велика економска криза, а представници ЂБ позивају грађане да се окупе око парламента у дану када ће бити одржана конститутивна седница парламента. Како то коментаришете?

– Велика економска криза у целом свету долази и то је јасно свима, као што је свима јасно да узрок тога није било чија власт у било којој држави света, већ ковid 19, који је зауставио цео свет. У којој ће мери криза да се одрази на нас, показаће време. Што се Радуловића тиче, тог човека не желим да превише коментаришем, јер је он мене јавно клеветао по разним основама и оптуживао за озбиљна кривична дела. А кад сам га након тога тужио и тражио да све то докаже на суду, он се позвао на посланички имунитет. Толико о моралу тог човека. Рећи ћу још ово и ту завршавам сваки разговор о њему. Саша Радуловић је професионална варалица и врхунски преварант. Он се врло перфidно и вешто игра са најнижим страстима лаковерних људи и њима вешто манипулише до крајњих граница, са једним јединиим циљем, прибављањем за себе разних врста користи. Притом га апсолутно не интересује штета коју нашем друштву, а на крају превасходно тим људима, све време наноси. Ако сте гледали филм са Леонардом ди Капријем „Цатцх ме иф yоу цан“, биће вам јасније о чему говорим. Само што је Радуловић много опаснији по друштво од главног јунака у филму, јер се бави политиком, а има исти циљ у животу као он, а то је корист уз помоћ преваре и манипулације ниским страстима. Распитајте се мало шта је све тај човек у животу радио у земљи и иностранству, па ће вам бити јасније о чему говорим. Он је изузетно опасан човек, нарочито за лаковерне људе.

Може ли Србија, без помоћи Европске уније и страних пријатеља, да изађе из економске кризе која се најављује?

– Биће изузетно тешко, нарочито јер и даље не знамо које ће економске консеквенце ове велике кризе у свету бити. ЕУ је донела пакет озбиљних финансијских мера за све своје чланове и сада се опет после одређеног времена јасно вidи шта значи бити formално члан европске породице и какве то бенефите може да донесе.

Ускоро ће конститутивна седница парламента, да ли сте одлучили да ли ће СПАС бити опозиција или део владајуће већине у парламенту?

– Не знам још ништа, разговори нису дошли до тог нивоа.

Када настављате консултације са председником Вучићем и очекујете ли да и ваша странка буде део власти?

– Верујем у следеће две недеље, а не очекујем ништа. Нисам човек који на тај начин прави очекивања. Фокусиран сам на суштину, а не очекивања. Вidећемо шта ће нови разговори донети.

Да ли вам је након разговора са председником Вучићем мало јасније о чему се преговара са Приштином и какви су предлози на столу?

– Чини ми се да нема ничега на столу и да чак није никоме ни јасно око чега се тренутно преговара, пошто су полазне тачке обе преговарачке стране дијаметрално супротне. Такав сам ја утисак стекао.

Зна ли се у овом тренутку ко ће formирати власт на Новом Београду и постоји ли могућност ту за коалицију са напредњацима?

– Не знам одговор на то питање. Оно што знам, да ниједна од три листе која је на Новом Београду ушла у локални парламент не може сама да formира власт и да без обзира на моју formалну победу, она у пракси много не значи. Шта ће донети постизборни разговори, на данашњи дан заиста не могу да вам кажем, јер не знам.

Извор: Данас

28. јул 2020. године