Шапић: Свој народ се штити, а не исмева

-Декларативно се Срби позивају да се врате на Косово одакле су протерани, и имамо пример жене која сама одлучи да се врати у Ђаковицу, и онда је неко тамо малтретира тако што јој лупа ноћу на врата, а онда поједини политичари и разне НВО, кажу, па нека промени врата на кући и стави чепиће у уши док спава, да има дубљи сан. То је брука и срамота, да било ко из Бограда исмева рођени народ због проблема које има – рекао је Александар Шапић, потрпедседник Главног одбора Српске напредне странке гостујући у јутарњем програму Хаппy телевизије.
-Наша је мука што немамо потпуни механизам да људима у том делу наше јужне покрајине помогнемо, али морамо да констатујемо шта се тамо дешава, да о томе говоримо и да покушавамо на један цивилизован начин извршимо притисак на оне који могу да утичу да се такве ствари не дешавају. Не смемо окретати главу на проблеме нашег народа и никада се не смемо подсмевати својим сународницима, где год они живели – јасан је Шапић.
На питање да прокоментарише потребу једног дела јавности да се исмева свако ко стане иза политике коју води Алекснадрар Вучић и ко је спреман да подржи нешто добро, Шапић каже да то обесмишљава читаво српско друштво.
-Покушај да се обесмислимо сви ми који смо спремни да станемо иза Александра Вучића, да подржимо политику коју спроводи и покушамо да дамо свој допринос да Србију учинимо бољом, урушава дубински читаво наше друштво у целини. Не желим да се додворавам Вучићу и хвалим га на баналан и површан начин, како неки раде, јер мислим да му тиме наносе значајну штету, обесмишљавајучи и карикирајући изузетно важне ствари које он као председник ради за своју земљу. Немам потребу за тим, а чињеница да сам ушао у његову организацију, довољно говори о томе шта мислим како о њему тако и у политици коју последњих година спроводе и воде актуелна Влада Србије и Српска напредна странка. Увек сам веровао да се подршка далеко више показује делима и спремности да се некоме нађете у помоћи и кад није све потаман. Да поднесете пуну одговорност за оно што радите, да се не сакривате из било кога, а не у бајковитој реторици која често обесмишљава суштину – каже он.
Шапић је истакао да је Србија фактор стабилности у региону, да никада ниије била фактор нестабилности како многи то желе да представе, додајући да се управо то показалао на примеру набавке вакцина.
– Први пут после трidесет година политика неутралности коју Србија води даје материјалне резултате. Потврда те политике која се води на овим просторима је да ми морамо да играмо и на карту Истока, и на карту Запада. Треба да задржимо економску и војну неутралност колико год је то могуће, да не приступамо ниједном савезу. Економски и војно јака Србија гарант је да на овим просторима никада више не буде несрећних ратова. Испоставило се да смо успешнном набавком вакцина успели да дођемо у епицентар светске пажње, а све захваљујући политици која се годинама уназад водила. Ризик је био велик, али корист је извукао српски народ. И не само српски народ већ и народи у окружењу. Помогли смо вакцинама Босну и Херцеговину, Северну Македонију, Црну Гору, свима којима је било потребно. И увек морамо помагати комшије јер ако њима није добро, не може бити ни нама – закључио је Шапић.