Шапић: Своја национална уверења променити нећу макар никад више не био на власти

-Кажу ми да се бавим националним темама које немају везе са грађанима на локалу. Када кажем да Београд треба да има српског градоначелника који неће да се снебива да каже да ће водити српску политику, који ће радити у интересу свог народа и неће се тога стidети, не знам како то нема везе са грађанима. У овом моменту то ништа није мање важно од локалних тема, а ја о њима могу да причам до сутра, за разлику од оних који ме критикују што не причам о локалној политици. Па ја то радим већ 14 година и у тој области се још није појавио човек у Србији који ме је победио. Ако причамо о школама, вртићима, парковима, игралиштима, социјалним мерама и свим оним стварима које смо обезбедили Београђанима, ако дођемо до реконструкције улица и сређивања паркова, опозиција на том пољу тек није конкурентна, пошто људе које предлажу немају дан један искуства у тим областима, а камоли неких резултата – рекао је председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић, одговоривши на критике да се бави националном, а не локалном политиком.
-Ако неко мисли да се не тиче грађана да ли ћемо сутра учити децу у школама како да промене пол док су малолетна, не знам кога се то тиче. Ако неко мисли да се не тиче грађана да ли ћемо на Скупштину Града Београда да закачимо шарену, хомосексуалну, заставу и да је изједначимо са српском и београдском, како тражи овај Веселиновић, ако то није питање за грађане, не знам онда за кога је. Ако неко мисли да није питање грађана да људи који живе у Србији, а који износе сецесионистичке ставове, угрожавају територијални интегритет, руже и скрнаве српску историју, ако ти поступци нису за осуду и не тичу се грађана, кога се тичу – упитао је он.
Нагласио је да су у овом моменту националне теме подједнако значајне, ако не и значајније него локалне.
-Од изузетне важности је како ће се будућа београдска власт поставити у односу на кључне националне теме и проблеме са којима се данас сусрећемо. Све ово о чему сам говорио у најмању руку је подједнако важно, ако није и важније од неких локалних тема. Као што је важно и то да ли ћемо имена симбола Београда опет дати на продају или ћемо са том праксом једном за свагда завршити. Зато сам одлучио да Београдској арени вратимо њено изворно име. Ја са тиме излазим пред људе, а они који то неће и који буду хтели ове што би да се ушарене, или ове што пљују рођени народ и државу у којој живе, нека слободно изволе па нека дају њима да им воде Београд, са таквим националним ставовима и са нула дана стажа и искуства из локалне политике. Мени круна са главе пасти неће сигурно уколико се људи одлуче за њих али, такође, нећу променити ни своје ставове и уверења по питању неких ствари, па макар никад више не био на власти – рекао је Шапић.

2. мај 2024. године