Šapić: U Crnoj Gori se rađa jedna posebna vrsta ekstremističke antisrpske politike

„Mnogo mi teško pada situacija u Crnoj Gori, zato što imam utisak da se tamo rađa jedna posebna vrsta politike koju sprovodi DPS, a to je jedna ekstremistička antisrpska politika, za koju se nikada ne zna do čega će da dovede“, poručuje Aleksandar Šapić, potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke.

On je, gostujući u emisiji „Novo jutro – TV Pink“ istakao da ljudi koji danas vode Crnu Goru nisu dorasli zadatku koji im je poveren od strane građana na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima i nisu spremno dočekali pobedu nad DPS-om Mila Đukanovića, te da se nada da atmosfera koja je u ovoj državi dovedena do usijanja neće prerasti u sukobe.

– Mislim da se pokojni mitropolit Amfilohije okreće u grobu kada čuje šta izjavljuje gospodin Zdravko Krivokapić, koji je na vlast došao na krilima Srpske pravoslavne crkve, a sada se neće udostojiti da bude na ustoličenju naslednika mitropolita Amfilohija. Jedino što mogu da uradim jeste da apelujem da pokušamo da smirimo strasti – rekao je Šapić.

Šapić je DPS uporedio sa strankama koje su u Hrvatskoj i BiH nastajale početkom devedesetih godina, a čija je okosnica politike i smisao postojanja bio antisprski narativ.

– To su bile stranke koje su se rađale na atisrpstvu. Za razliku od perioda kada je DPS nastajao i kada su se i pored procrnogorske politike i borbe za nezavisnost trudili da imaju umereniji stav, poslednjih godina to je postala jedna potpuno antisprska organizacija. Nije mi jasno da neko ko je na tako odgovornoj funkciji poput Mila Đukanovića, više od 30 godina na vlasti, poziva na otvoreni sukob – naveo je Šapić.

Naglasio je da ako mislimo da živimo u normalnom društvu moramo da postavimo standarde ponašanja.

– Da naše različitosti ne prerastaju u mržnju i sukobe, da jednako reagujemo na neke situacije. Ne možemo istinom da tretiramo samo ono što nama odgovara. Nama je ostrašćenost problem, mediji su nam navijački, sve manje ih se bavi izveštavanjem, bave se odbranom politike kojiu zatsupaju njihove gazde – kaže on. 

Šapić je najavio da će sutra zajedno sa gradonačelnokom Beograda Zoranom Radojičićem posetiti OŠ „Duško Radović“ na Novom Beogradu, koja je tokom prethodne godine potpuno rekonstruisana i opremljena, i tamo obeležiti početak nove školske godine. Šapić i Radojičić iskoristiće priliku da prvacima, kao i svim učenicima, požele srećan i uspešan polazak u novu školsku godinu.

– Nadamo se da će ove godine đaci moći školu da koriste u punom kapacitetu, mi smo je završili prošle godine. Uloženo je 139 miliona dinara, škola je potpuno rekonstrisana i opremljena i mislim da će deca biti zadovoljna kako ona izgleda. Odlučili smo da sutra tamo obeležimo početak nove školske godine – rekao je on.