Шапић: У Црној Гори се рађа једна посебна врста екстремистичке антисрпске политике

„Много ми тешко пада ситуација у Црној Гори, зато што имам утисак да се тамо рађа једна посебна врста политике коју спроводи ДПС, а то је једна екстремистичка антисрпска политика, за коју се никада не зна до чега ће да доведе“, поручује Александар Шапић, потпредседник Главног одбора Српске напредне странке.

Он је, гостујући у емисији „Ново јутро – ТВ Пинк“ истакао да људи који данас воде Црну Гору нису дорасли задатку који им је поверен од стране грађана на прошлогодишњим парламентарним изборима и нису спремно дочекали победу над ДПС-ом Мила Ђукановића, те да се нада да атмосфера која је у овој држави доведена до усијања неће прерасти у сукобе.

– Мислим да се покојни митрополит Амфилохије окреће у гробу када чује шта изјављује господин Здравко Кривокапић, који је на власт дошао на крилима Српске православне цркве, а сада се неће удостојити да буде на устоличењу наследника митрополита Амфилохија. Једино што могу да урадим јесте да апелујем да покушамо да смиримо страсти – рекао је Шапић.

Шапић је ДПС упоредио са странкама које су у Хрватској и БиХ настајале почетком деведесетих година, а чија је окосница политике и смисао постојања био антиспрски наратив.

– То су биле странке које су се рађале на атисрпству. За разлику од периода када је ДПС настајао и када су се и поред процрногорске политике и борбе за независност трудили да имају умеренији став, последњих година то је постала једна потпуно антиспрска организација. Није ми јасно да неко ко је на тако одговорној функцији попут Мила Ђукановића, више од 30 година на власти, позива на отворени сукоб – навео је Шапић.

Нагласио је да ако мислимо да живимо у нормалном друштву морамо да поставимо стандарде понашања.

– Да наше различитости не прерастају у мржњу и сукобе, да једнако реагујемо на неке ситуације. Не можемо истином да третирамо само оно што нама одговара. Нама је острашћеност проблем, медији су нам навијачки, све мање их се бави извештавањем, баве се одбраном политике којиу затсупају њихове газде – каже он. 

Шапић је најавио да ће сутра заједно са градоначелноком Београда Зораном Радојичићем посетити ОШ „Душко Радовић“ на Новом Београду, која је током претходне године потпуно реконструисана и опремљена, и тамо обележити почетак нове школске године. Шапић и Радојичић искористиће прилику да првацима, као и свим ученицима, пожеле срећан и успешан полазак у нову школску годину.

– Надамо се да ће ове године ђаци моћи школу да користе у пуном капацитету, ми смо је завршили прошле године. Уложено је 139 милиона динара, школа је потпуно реконстрисана и опремљена и мислим да ће деца бити задовољна како она изгледа. Одлучили смо да сутра тамо обележимо почетак нове школске године – рекао је он.