Шапић: Топлодалековод Обреновац – Нови Београд обезбедиће потпуну енергетску независност, стабилност и сигурност

Градоначелник Београда Александар Шапић, вршилац дужности директора ЈКП-а „Београдске електране” Вања Вукић и у име компаније „Поwер Цонструцтион Цорпоратион оф Цхина” Јанг Бо потписали су данас у Старом двору Анекс уговора о пројекту изградње ванградског топловода Обреновац – Нови Београд.

Шапић је рекао да је данас важан дан за Београђане, нарочито за становнике Новог Београда, као и за читав енергетски систем престонице. То значи, додао је, потпуну независност, стабилност и сигурност по питању грејања и енергетске стабилности.

– Сада више и нису ни важни разлози због чега топлодалековод већ није заживео и увелико нам не испоручује топлотну енергију. Верујем да су се сада стекли услови и да ће за две године Београд коначно добити оно што се чека више од 30 година. Нећемо зависити од других већ ћемо имати своју топлотну енергију, бићемо директно повезани са електраном у Обреновцу. Само на тај начин ћемо моћи да грејемо више од пола Новог Београда – појаснио је Шапић.

Он је подсетио да су у јануару почели радови на ЕПС-овим постројењима, те да је ова компанија отпочела са припремама инсталација за овај велики и комплексан пројекат.

– Већ смо добили грађевинску дозволу и спремамо се да радимо цеви преко Обреновачког моста. С обзиром на то да топлодалековод пролази и поред Сурчина, а предстоје велики радови у том делу града због изградње сајма, стадиона и пропратне инфраструктуре, можемо рећи да ће корист од таквог начина грејања имати и ова општина. Као управа Града наставићемо да логистички и на сваки други начин пратимо овај пројекат јер је он од изузетне енергетске важности за Београд – истакао је градоначелник.

Градоначелник Шапић је овом приликом рекао да ће грејна сезона у Београду почети на време, 15. октобра, и навео да захваљујући стабилној, сигурној и рационалној државној политици грађани не морају да брину о енергентима.