Шапић: Треба да се коначно недвосмислено супротставимо антисрпским ставовима и дефинишемо јасну просрпску политику, како локалну тако и државну

Нећу да браним никога ко је спреман да idе против рођеног народа, против српског друштва, против српске православне цркве, против свега што је српско. Србија треба да буде једна правна држава у којој нико не сме да се осећа угрожено, али исто тако и закони у овој земљи морају да се поштују и примењују – рекао је Александар Шапић председник Привременог органа града Београда, коментаришући то што нико из опозиције није осудио или се оградио од антисрпских, проусташких и сецесионистичких изјава Прогласоваца Динка Грухоњића, Ане Лалић и Зорана Кесића изречених у Дубровнику.
Оцењује да је далеко важније то како је реаговала српска јавност и српска политичка сцена.
-Нико из опозиције није рекао, чекајте људи, ако је то тај Проглас, ако су то њихови ставови, ми се од њих ограђујемо и не желимо њихову подршку. Ми сад долазимо до једне потпуне огољености на нашој српској политичкој сцени, а то је да имамо прилично јасну дефинисану продржавну и просрпску политику, и са друге стране проусташку политику коју репрезентују Прогласовци Грухоњић, Хегедиш, Кесић, а коју не да нико из опозиције није осудио, већ почињу и да је бране. Мариника Тепић је отворено брани у медијима, Милош Јовановић не сме трећу недељу да се огради од тога. Човек коме су пуна уста Косова, коме су пуна уста државе Србије, коме су пуна уста Устава, коме су пуна уста сецесионизма који се дешава у нашој јужној покрајини, ћути. Зато ови београдски избори нису само локални избори већ и избори на којима бирамо хоћемо ли да имамо српску власт и српског градоначелника, или антисрпску власт. Да ли ћемо стати у одбрану од оваквих ставова проусташа, или ћемо ово јасно осудити – истакао је Шапић.
Апропо претњи Динку Грухоњићу, где део јавности покушава да представи како он у Србији није сигуран, Шапић каже да верује да се Грухоњићу ништа неће десити, али да би волео да су га у Новом Саду сачекали државни органи, а не комшије које му прете.
-Поставља се питање да ли та врста говора Динка Грухоњића треба да покрене једну озбиљну расправу о томе да ли су наши закони добри, када он може тако да прича и никоме ништа. Онда се не би бавили тиме да су га комшије у Новом Саду дочекале са неким натписима, него би га дочекали државни органи и вidели да ли је он заиста употребио говор мржње. Замислимо да дођете у Тел Авив и да причате, рецимо, о Рудолфу Хесу, озлоглашеном СС официиру који стоји иза више од два милиона убијених људи у Аушвицу. Хајде да вidимо, да ли ћете моћи тамо да се вратите и да ли ће вам неко рећи: „Јао написале му комшије нешто тамо на улазу!“. Овде је реч о томе што ми имамо стало неке дупле стандарде и питање је да ли неко прети Динку Грухоњићу, а не шта је он тамо изговорио, ко је иза тога стао и ко данас покушава да одбрани ставове који су апсолутно неодбрањиви свугде на свету – каже Шапић.
Кључно питање је, каже, зашто читава опозиција данас стоји иза тих људи и брани их.
-Заиста сам очекивао осуду од стране опозиције. Они прво ћуте, данас их званично бране и сметају им студенти на факултету који не желе да им професор Грухоњић и даље предаје. Па ко би нормалан, после свега, то хтео – пита Шапић.