Шапић у емисији “Подринске”, ТВ Шабац: Медијима нисам занимљив јер никога не нападам

Председник Српског патриотског савеза Александар Шапић, у емисији Ханибала Ковача “Подринске специјал” емитованој на РТВ Шабац, представио је основна политичка начела новоосноване странке СПАС, као и своје виђење националне политике с којом намерава да самостално изађе на републичке изборе.

Упркос томе што је већ у другом мандату на челу најразвијеније и по броју становника највеће општине Нови Београд, као и чињеници да је на изборима за град Београд, ове године био трећа снага у Скупштини града, малобројни грађани у Србији знају да је Шапић у политици већ 10 година. Медијски постор не добија ни у Београду иако би по природи функције коју има и добробити грађана које представља, морао да добије тај простор.

С обзиром на блиставу спортску каријеру у ватерполу, новинара је претходно занимало откуд Шапић у политици.

– Нисам знао шта ме очекује – одговорио је председник СПАС-а. – Мој доживљај политике тада и данас није исти, данас је реалан, тада је био утопистички. Мислио сам да је политика улазак у борбу за свој град, за своју државу, да смо сви на једној страни и да се зависно од способности боримо да нам буде боље. Суочио сам се са реалношћу, да је политика борба пре свега унутра, пуна саплитања и негативних ствари. Намеравам да урадим шта могу и да ми грађани кажу да ли је моје виђење политике исправано. Дакле, кад бих могао да вратим време, не бих ушао, али данас не могу да изађем, јер ми моја спортска црта не дозвољава да се повучем.

Принцип политике којој је у фокусу покушај договора, кроз разговор без вређања и омаловажавања неистомишљеника, имао је и приликом изласка на изборе на Новом Београду, а имаће и са организацијом на националном нивоу.

– Не кажем да је мој начин исправан, нити да ће ми донети успех и да је то оно за чим људи имају потребу. Наравно, нећу никад бити љут на свој народ, јер је вероватно дуго “трениран” да политичаре доживљава другачије.

На питање, како то да је од ратника у базену, па и утиска који оставља у приватном животу, успео да у полиитици буде заступник помирљивих тонова и према позицији и према опозицији, Шапић одговара да за разлику од општег става, да у политици нема правила, сматра да их има, као што их има и у спорту.

– Спорт је у пренесеном значењу борба за живот и смрт, измишљен је да се не би ратовало – каже бивши шампион, а данашњи политичар. – Политика је једини јавни посао у ком најдиректније можете да утичете на промене у друштву, посебно ако добијете мандат од народа. Спортисти, због адреналина, могу себи да дају више комодитета, уметници и глумци такође, али не и политичари. У политици не сме да се лаже, може једино да се каже оно у шта се верује, па да се некад у будућности испостави као лоша инformација или лоша процена. Свесно обмањивати људе да бих прidобио гласове нећу ни по цену да у политици ништа не урадим. Власт мора да буде инструмент за остваривање циљева, а не сама по себи циљ – каже Шапић.

На жалост, како је рекао, од политичара се у јавности тражи да се међусобно оптужују, а тако нешто се не тражи од професора, пекара или лекара.

– Нећу тако да се понашам, чак и кад мене други етикетирају. Можда Србија још није зрела за такву врсту понашања и можда ћу платити цену, али нећу одустати, јер сам сигуран да ће народ схватити да од политичара не може да очекује да у њему изазива најниже људске пориве. За сада у медијима простора добијају управо они који се тако понашају. Ја им нисам занимљив – констатује лidер СПАС-а.

Шапић каже да народ не гласа да би неко победио на изборима, већ да би сутра боље живели, а тог бољег сутра нема без покушаја договора политичких актера.

– Морају да постоје тачке око којих ће се сви на политичкој сцени сагласити и те тачке морају да буду почетак за разговор, без обзира да ли ће до договора доћи. Данас, на пример, неки који су на власти не раде оно што су радили док су били опозиција, признају да је то било немогуће. Уколико се онај ко је гласао, осећа превареним, може да не гласа за исту опцију на наредним изборима.

Шапић напомиње и да је поборник редовних избора, јер се тиме оставља могућност да неко уради оно што је обећао и избегава могућност манипулације у сталним кампањама.

– Грађани морају да понесу одговорност за важне политичке одлуке, али им се морају пружити истините инformације – рекао је лidер СПАС-а.- На пример, две деценије слушамо да процес прикључења ЕУ није повезан са нашим давањем независности Косова и то како од наших, тако и од страних званичника. Сви су нам говорили да су то два одвојена процеса. Сад кад смо можда у фото- финишу добијања столице у УН, вidимо да је то директно повезано. Можда су нам говорили “између редова”, али ми народу не смемо да оставимо да чита “између редова”. Морамо да кажемо шта је наш интерес, шта интерес великих сила, па макар то била и наша братска Русија. Ја сам три године живео у Русији, моји најбољи пријатељи су из Русије, моји синови се зову Максим и Федор, али без обзира на љубав коју осећам према Русији, ми морамо да знамо шта је интерес Србије.

Србија по његовим речима мора да усвоји националну стратегију која ће бити спровођена без обзира ко је на власти, а ми нисмо у стању ни да усвојимо план развоја Београда у наредних 50 или 100 година, иако је то предлагао пред београдске изборе.

На питање како вidи рушење у Савамали у Београду, Шапић је поновио да је у питању нелегално рушење нелегалних објеката, што не сме да се ради. Ако је закон лош и није ефикасан, онда се мора променити, али не може се кршењем закона, убрзавати процедура рушења. То што још не знамо ко су извршиоци тог рушења, питање је за полицију и тужилаштво.

Шапић је изнео свој став по питању покушаја да се по сваку цену политичка сцена Србије сврста у две “колоне”. Сматра да свако има свој пут политичког деловања, као он тако и људи из Савеза за Србију, од којих су неки у међувремену напуштали политику, па се у њу враћали, али он им то не замера и сматра да је то легитимно.

– Није ми јасно, зашто неко инсистира на томе да сам ја тај који мора неког да подржи, иако сам ја 2016. учествовао на изборима, а неки од њих нису. Овде имамо проблем да нико неће да каже да сам ја победио на изборима 2016. године. Зато не вidим како смо дошли до тог момента да ја неког угрожавам – пита Шапић.

У одговору на замерке да је у овом мандату на Новом Београду на власти захваљујући подршци Српске радикалне странке, Шапић каже да је то логичан след политике коју је водио и ставова које промовише, а то је одвајање локалне од националне политике.

– Имао сам три опције: да idем са СНС, са СРС и ДС или да idем са Доста је било и са још некима од ових. Свима сам понудио да разговарамо, чак и то да сви уђемо у власт, јер сам сматрао да око локалне политике можемо да постигнемо консензус. Свако је имао своје разлоге да не пристине. Једино је Српска радикална странка пристала на сарадњу без условљавања. СНС је имала одређена кадровска решења која нисам могао да прихватим, Доста је било је дошао са условљавањима “са овим можеш, са овим не”, а радикали су рекли да је њихова национална политика посебна тема, и да ће у локалну власт ући уколико наставим да општину водим као и претходне четири године, јер сматрају да сам радио добро. Ево, већ две и по године, немам никакав проблем у сарадњи са СРС. Разговарао сам и са ДС која има своје проблеме са радикалима. Рекли су да ме подржавају, јер смо претходно заједно четири године водили општину. СНС је дала листу својих кадровских решења, што нисам могао да прихватим, иако би сваком значило да има комуникацију по вертикали са градом Београдом. Нисам хтео да одустанем од принципа. Сарадња са радикалима је за сваку похвалу и зато ће наша организација сутра имати апсолутну слободу да у сврси постизања циља локалне политике, на локалу са сваким разговара.

Једно од питања односило се и на иступање градоначелника Шапца у Стразбуру, а пре њега и председника општина Чајетина и Параћин, који су се жалили међународној заједници да се Србија односи маћехински према тим општинама, јер нису политички компатибилни са републичком влашћу.

– Не могу да коментаришем град Шабац или Чајетину. Нови Београд нема вертикалу са Београдом и Републиком, немамо комуникацију са градском влашћу већ две године, али ја нећу да будем љут на појединце, јер ће се то негативно одразити на квалитет живота људи које ја представљам. То што се они тако понашају је питање за њих и сутра за њихове гласаче. Мој начин је да у континуитету указијем да то није у реду. Ја, рецимо, не бих ишао у Стразбур.

Шапић верује да он има слабију комуникацију са градом Београдом, него што они са министарствима.

– Можда ја мој проблем нећу решити, али неће ни они преко Стразбура – тврди лidер СПАС-а. – Ја сам се одлучио за разговор и континуиране покушаје да променимо оно што није добро, указивањем на то кад сам у прилици. Дубоко верујем да је једини начин да у сталним покушајима неком дате прилику да се исправи, или да чекате да му народ одузме мандат. Друго решење води у револуцију, а револуција носи крв. Не знам да ли имамо простора за нову крв, српску крв. Одлучио сам се за разговор и континуиране покушаје да здраворазумски објасним и онима који одлучују, и људима око мене, да нешто није добро или да је добро. Мислим да није добро да у односу на то којој странци припадате, то мешате са функцијом коју у том тренутку обављате и тиме угрожавате грађане које представљате, али ако у континуитету добијате већинску подршку, онда значи да то грађанима не смета. Ту не могу ништа. Могу да дигнем револуцију и да пролијемо крв, што нећу нити желим, нити сам спреман да пролијем кап српске крви зарад функције или неког с власти. Остаје ми дакле да понављам све док се тај неко не промени, док му народ не одузме мандате, или док тај неко мене не елиминише са политичке сцене.

Извор: ТВ Шабац