Шапић у инервјуу за „Новости“: Грађанима још већа помоћ

Уколико поново добијем прилику да будем на челу Београда волео бих да прво наставимо пројекте које смо започели. Није их мало – од уређења обала река и коначног увођења реда на наше приобаље, до проширивања и реконструкције свих улица и булевара које смо започели и које тек планирамо. Затим, завршетак постављања комунално-безбедносних станица које ће бити повезане вidео-надзором са свим школама и вртићима и које ће бити места одакле ће наш посебни безбедносни сектор обилазити сва дворишта школа, вртића, паркове и сва она места где београдска деца проводе највише времена. Ту ћемо покушати да подигнемо ниво безбедности, пре свега, деце у нашем граду и тако и полицији олакшати посао који данас ради у свим двориштима школа.
Овако, у финишу изборне кампање, у интервјуу за „Новости“ говори председник Привременог органа Града Београда и кандidат за градоначелника листе „Александар Вучић – Београд сутра“ Александар Шапић.
Он истиче и план о додатном подизању социјалних давања, и у исто време, задржавању свих социјалних мера уведених први пут ове године, као и почетак изградње тунела и новог моста, да се изгради национални стадион, нови сајам…
-Могао бих у недоглед да набрајам само ствари које су у току и које сам најавио, а камоли оне које нисам. И најважнији пројекат, који сам намерно оставио на крају, јеп је капиталан историјски, који се чека деценијама, а први пут је известан – београдски метро – каже он.
Први на листи СНС за Београд провео је на месту првог човека српске престонице годину и по, а од новембра је на челу Привременог органа Града. То је најдужи период који престоница памти под таквом управом, са привременим буџетом и ограниченим могућностима за наставак раније започетих пројеката.
У чему сте највише били ограничени за ових неколико месеци од кад је на челу Града Привремени орган?
– У свему. Привремени орган је тело које управља градом у ванредним околностима и никад у истрорији Београда он није био на снази више од три месеца. Он мења градски парламент, Градско веће и кабинет градоначелника. Немамо усвојен буџет, већ се он усваја свака три месеца као привремени буџет и огроман број ствари које смо започели нисмо били у прилици да завршимо баш због околности у којима смо у протеклих осам месеци колико Привремени орган управља градом. Ја сам у жељи да Београђани што мање осете озбиљне мањкавости које из њега произлазе, можда и преузео на себе више одгвороности него што је требало и наставио да гурам многе ствари у жељи да вакуум који се створио са овим телом, не остави дугорочније последице на функционисање нашег главног града. Заиста се надам да ће након 2. јуна ова агонија коначно да се заврши и да ће се наставити са нормалним животом и радом.
Шта је, према вашем мишљењу, најважније да се уради у граду током лета?
– Током лета морамо да наставимо са свим стварима које су у току и без обзра на сва ограничења и административне препреке које смо имали ових осам месеци кроз Привремени орган, и без обзира што ће вероватно у току лета бити потребно најмање месец или два да се конституше Скупштина и изабере Градска управа и градоначелник, мора се наставити са изградњом и постављањем комунално безбедносних станица које ће бити чворишта вidео надзора свих вртића и школа, мора се припремити Градска управа за исплату по 20 хиљада динара породици сваког школарца, а норчито је неопходно наставити са свим реконструкцијама и проширењима многих београдских улица и булевара, јер морамо искористити лето кад је Београд мање саобраћајно оптерећен и тада урадити што већи део радова, пре него почне школска година.
Да ли ће бити кадровских промена у Градској управи?
-Свакако ће бити. Када се налазите на одговорном месту онда морате стално да се доказујете. Онај ко мисли да је избором на неко место завршио све своје проблеме, грдно се преварио. Изабиром на неко место унутар Градске управе, по мом виђењу ствари, тек креће озбиљан посао и доказивање, не завршава се. Тако да свако ко то није разумео, неће остати на свом месту, а било их је.
Од представљених изборних листа и кандidата за градоначелнике, са ким бисте могли да разговарате о могућој постизборној сарадњи?
– Као што сам рекао и прошли пут, са свима онима који су спремни да се договарамо око бољег и успешнијег нашег града. Ту изузимам странке, којима су национални ставови у директној супротности са интересом српског народа и то уопште и не крију. Ко би се добровиљно одрекао дела своје територије, ко би свој народ прогласио геноцidним, ушао у конфликт са Русијом и Кином само зато што то неко од нас тражи, а не зато што је то наш интерес и ко би био спреман да изједначи српску заставу са заставом дугиних боја и закачи је на Скупштину града, како је мени опозиција предлагала и замерала ми што то нисам дозволио, е са њима немамо шта да разговарамо. Наравно и са свима они који су рекли да не желе са нама. Као што их у прошлости нисмо молили, тако их ни убудуће нећемо молити.
30. мај 2024. године