Шапић у интервјуу за „Блиц“: Правим покрет или странку

У следећих неколико месеци регистроваћемо странку или покрет на територији целог Београда, па ако се укаже потреба, размислићемо хоћемо ли ићи и на целу Србију – каже трећепласирани на београдским изборима Александар Шапић.

Председник општине Нови Београд истиче да резултат који је постигао представља званичан почетак његовог бављења политиком на једном вишем нивоу.

– Не могу да будем незадовољан, јер је ово мој први излазак на овај ниво избора. Не могу да буде незадовољан у односу на околности које сам имао, не у претходна два месеца, већ у шест година колико сам председник општине. Појављивање у медијима, начин на који је о мени извештавано… То траје већ неколико година. Кампања је била врхунац маргинализовања. Друго, ја немам организацију те снаге коју ћу морати да правим, што је сад евidентно, и нисам могао одсуство из медија да надокнадим присутношћу међу људима. С друге стране, бити задовољан са девет одсто, а да притом не можете да утичете ни на шта, да не могу да дођем на чело Београда, утиче на то да не будем задовољан. Рецимо да је ово једна добра полазна тачка.

Ко вам је од политичких противника честитао?

Да ли је било контаката након избора са представницима опозиције?

– Није било.

Хоћете ли имати одборе у свим београдским општинама?

– Биће тамо где постоји потреба за нама. Даћемо људима могућност у свим општинама да нам се прикључе. Отворићемо врата свим грађанима. Вероватно ће бити и оних који су били у другим странкама и имају знање и искуство у бављењу политиком, али ћемо отворити врата и за све друге.

Да ли имате idеју како ће се странка или покрет звати.

– Имам.

Да ли можемо и ми да знамо?

– Не можете.

Како ћете се финансирати?

– Добићемо већа средства на основу тога што ћемо имати 12 одборника. То је први пут да имамо неки већи приход јер смо до сада имали финансирање око 30.000 динара месечно на општини Нови Београд. На основу броја одборника, требало би да имамо 500.000-600.000 динара месечно, што су нека средства да, ако ништа друго, бар на нивоу града покријемо трошкове организације. За убудуће ћемо вidети.

Да ли нас вара утисак да наступима у медијима шаљете поруку другим политичким актерима да не желите сарадњу?

– Не прихватам да се сврставам у опозицију на било који други начин осим као неко ко није део владајуће коалиције, ко није део СНС и њихових коалиционих партнера и ко није на власти ни на републици ни у граду. Само тако сам опозиција. На сваки други начин не желим да се formализујемо као једна организација у којој сви исто мисле, говоре, понашају се, јер нема разлога. Ми имамо различите погледе на многе ствари.

Али други опозиционари би вам сада рекли да ћете заједно лакше сменити власт.

– То је њихово право. Ја мислим да ћу ја овако лакше успети. Не бавимо се политиком да бисмо сменили СНС, јер СНС је данас, неће бити довека, иако они верују да хоће, а ја сам сигуран да неће. Бавимо се политиком да бисмо били у ситуацији да нешто урадимо за овај град и за ову земљу. То је разлика између мене и неких других. А да ли ћемо се ми сутра можда удружити након неких избора, то зависи од резултата, од наших циљева, планова. Ја мислим да другачије вidим ствари него многи људи који такође нису саставни део власти.

Критикују вас на друштвеним мрежама да немате странку ни политичку визију. Шта је ваш одговор?

– Право је сваког да критикује. Али ако је то тачно, онда су у проблему ови с политикама и с визијама. Ја без визије и политике узех девет одсто, а ови са њима ништа. Ко је желео да ме слуша, а надам се да ће ме све већи број људи слушати, вidео је да имам јасну локалну политику и један сам од ретких који сам је јасно пласирао. Ко је прочитао мој концепт развоја Београда, могао је све да вidи. Ако су локална политика асфалтирање улица и бесплатни уџбеници, а није суштински концепт развоја, онда сам ја у криву. Мислим да је моја политика јасна. Као што ћу сутра, ако се будем бавио високом политиком, имати такође јасан правац.

Вidите ли себе у високој политици?

– Ако се након formирања организације јави потреба да то учинимо и на нивоу републике, онда је потпуно логично да изађемо на парламентарне изборе и покушамо да дођемо до људи. Ако будемо ишли на национални ниво, биће то умерена национална политика у којој ће Србија и српски интерес бити у првом плану. Покушаћемо да покажемо како треба да се понашамо према политичким истомишљеницима и неистомишљеницима, према комшијама, спољном фактору, према српском друштву и како треба да мењамо лоше ствари у друштву. Не зато што ми данас на њих не утичемо, него да бисмо могли да утичемо и након неких следећих избора. Мислим на медије, изборне процесе, политички апарат…

Шта мислите ко ће бити градоначелник?

– Ирена Вујовић.

Не ликујем због ЂБ

Нападали су вас из ЂБ за незаконито пословање…

– …и сад их позивам да ме туже за све што мисле да је незаконито.

Хтела сам да вас питам да ли вам је у том смислу сатисфакција ваших девет, а њихових 3,9 одсто?

– Не, зато што се ја не пуним злом. Оног момента кад почнете да уживате у туђој несрећи, тог тренутка почиње ваш крај.

Извор: Блиц

Пише: Ивана Мастиловић Јаснић

10.2.2018. године