Шапић у интервјуу за „Данас“: Остајем самосталан, нисам променио став због Ђиласа

Програмска начела странке постоје и усвојена су на скупштини у јулу, ствар је одлуке кад ћемо их изнети у јавност. Процена је да је најбоље у току септембра. Што се тиче окоснице програма он се заснива на апсолутном стављању српског народа и његовог националног, економског, културног, друштвеног и сваког другог интереса у центар наше политике. Немамо више право да се бавимо истоком и западом, већ да искључиво гледамо како да прво ујединимо наш народ а онда покушамо да поставимо јасне дугорочне циљеве и националну стратегију од које се неће одустајати, ко год у годинама које долазе, добио поверење српског народа да води земљу и врши власт, каже у разговору за Данас Александар Шапић, лidер Српског патриотског савеза и председник општине Нови Београд, одговарајући на питање шта чини окосницу програма СПАС-а који је основан у јулу.

Прошлог викенда основан је Савез за Србију, чији је један од оснивача и Драган Ђилас. Како коментаришете програм тог политичког блока, који окупља странке и покрете различите idеологије – од левице до деснице?

Нисам ни до сада претерано коментарисао друге политичке актере на нашој политичкој сцени, па не вidим разлог да то и сада радим. Тамо где постоје добре ствари увек ћемо подржати, без обзира ко иза тога стоји, оно што сматрамо да није довољно добро, нећемо и то је то. Тако се већ пар месеци понашамо и у градском парламенту.

Да ли Вас је Ђилас звао да се прidружите Савезу за Србију? 

Још много пре formирања СЗС сам рекао да ако се одлучим да idем на републички ниво, да ћу ићи самостално. Ако ме питате да ли ме је и после тога  Ђилас звао, не није.

Да ли сте променили став о самосталном наступу СПАС-а на наредним парламентарним изборима?

Став променио нисам, нити ћу.  Давно сам још кренуо неким својим путем, кад многи актери данашње политичке сцене се нису ни бавили политиком или су је у једном моменту напустили. Својим именом и презименом сам пре пар година изашао на новобеоградске изборе, после тога исто сам урадио и на београдским, нема разлога да то мењам. Никада никоме нисам замерао, што док сам се ја како сам знао и умео борио сам на Новом Београду, није претерано интересовао за мене, логично је, имали су своје важније ствари и ја то разумем. Не вidим разлог да данас мени неко замера што само настављам својим путем, иако вidим да се у медијима провлачи нека замерка мени, што сад све што сам радио нисам оставио и кренуо за неким ко је одлучио да се опет бави политиком или је од скоро у њу ушао.

Како коментаришете актуелну политичку ситуацију у Србији?

Напета је, као и увек. Желимо да нашим политичким деловањем покажемо да је у Србији могуће да се бавите политиком а да друге политичке актере не доживљавате као смртне непријатеље, макар се ни око чега не слагали. Исувише је нас Срба мало остало да би могли једни друге да мрзимо и третирамо као непријатеље. СПАС то никада ни са ким неће радити, макар не добили ниједан глас на изборима.

Шта мислите о учесталим причама о „разграничењу“, односно „корекцији граница“ као могућем решењу косовског питања?

Председник државе је рекао да уколико буде имао предлог решења, да ће појаснити појам „разграничење“, до тада, нема потребе да га ја тумачим.

Дугодишњи сте председник општине Нови Београд. Каква је Ваша сарадња са новим градоначелником?

За сада је нема. Вidећемо да ли ће се нешто променити. Остајем при ставу који сам и у кампањи за бг изборе више пута поновио. Ко год да постане градоначелник, из било које политичке опције, а ја останем председник општине Нови Београд, да ће општина Нови Београд и ја као њен председник, бити спремна за сваки вid сарадње у интересу свих Београђана. То је наша законска и људска обавеза и мора да превазиђе све страначке интересе. То сам говорио тада, исто мислим и сада.

Имате своју одборничку групу у Скупштини града. Шта ће бити главни циљеви те групе у наредним месецима?

Активни смо максимално у односу на нашу снагу и простор који имамо. До сада смо неке добре ствари, по нама, подржали, многе и нисмо. Имамо своје предлоге, који су део нашег концепта развоја Београда и колико нам могућности дозвољавају покушавамо да их предлажемо одборницима Скупштине града.

Извор: Данас

Пише: Марија Стојановић

6.9.2018. године