Шапић у интрвјуу за „Данас“: Свакако ћу остати самосталан

Не желим да откривам програмска начела странке до септембра, такав смо договор направили унутар организације и одлучили да се тога и прidржавамо, каже за Данас Александар Шапић, председник тек основане партије Српски патриотски савез – СПАС.

Саговорника Данаса питали смо да ли ће то бити националистичка партија која ће политику заснивати на такозваној „одбрани Косова“, на подстицању самосталности Републике Српске и њеног одвајања из БиХ, заступању проруских геостратешких интереса на овим просторима и сличним темама на којима овдашња „десница“ гради свој политички idентитет. Он је на то питање одговорио да је појам „националистички“ данас у политици релативан и подложан различитим тумачењима, односно да ће његова партија бити национална и да ће бринути, пре свега, о, како каже, интересима српског народа.

– Моја странка неће бити ни проамеричка, ни проруска, ни профранцуска… Она ће бити просрпска. А о свим темама од националног значаја, као што сам вам рекао, говорићу од септембра, не пре тога – истиче Александар Шапић за наш лист.

На констатацију да и председник Србије Александар Вучић тврди да води просрпску политику, Шапић је поновио да не жели још да излаже програм и циљеве своје странке пре јесени, истичући да „председник Вучић као и свако други у овој држави има право да води политику какву жели и са њом да излази пред грађане на изборе“.

– Ако баш инсистирате на одређењу, могао бих да кажем да ће политика наше странке бити на десном центру. Али, знате, јако је тешко уопште правити таква јасна одређења, јер је idеологија изгубила смисао не само у Србији већ и у целом свету, и то нисам ја смислио и препознао, већ је то постало опште место – наводи Шапић за Данас.

Према речима нашег саговорника, приступ политици неће бити промењен, осим што ће са локалног „скочити“ на национални ниво и бити спреман да учествује на предстојећим републичким изборима. На питање како вidи прегруписавање опозиционе политичке сцене, где на једној страни имамо обједињавање на националистичкој, а са друге, на, такозваној, проевропској бази, Шапић одговора да не жели да се изјашњава о позицијама својих политичких конкурената, ни о Драгану Ђиласу ни о Саши Јанковићу.

– Даваћу своје мишљење о свим важним националним темама, без критике и прозивке осталих политичара, а тако сам радио и све време до сада. Још од 2013. године када сам направио сопствену локалну организацију кренуо сам неким својим путем, а где ће тај пут завршити, показаће време. Свакако ћу остати самосталан. Јасно је да је политички терен и систем доста хетероген и да ћу се сигурно у неким ставовима подударати са политичким противницима, а у некима не – каже Шапић за наш лист.

Упитан да ли је, пре одлуке о оснивању странке добио позив да приступи једном од савеза – Ђиласовом или Јанковићем – Шапић каже да јесте раније било приватних разговора и понуда на ту тему, али и да не жели да о садржајима обавештава јавност. Понавља да је одавно одлучио да се сам упусти у политичку борбу, чиме је одговорио и на питање нашег листа да ли у његовој странци има јавности препознатљивих личности.

Извор: Данас

Пише: Снежана Чонградин

24.7.2018. године