Шапић: У најкраћем року морамо да реконструишемо базен, као и да што пре пређе под управу Града

Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић обишао је данас СЦ „Вождовац” и најавио да очекује да следеће године почне реконструкција базена на Бањици, као и самог Спортског центра, те да ће Град Београд преузети управљање над тим објектом.

– Проблем у вези са овим објектом мора системски да се решава, односно да у потпуности пређе под управу Града Београда. У том случају имао би исти статус као СЦ „11. април”, „СЦ „Милан Гале Мушкатировић” или СЦ „Ташмајдан”. Општине једноставно немају капацитет за управљање базенима јер су сви базени непрофитабилни. Најхитније ћемо урадити пројекат реконструкције и санације објекта у којем се базен налази јер не смемо да дозволимо да затворени базен СЦ „Вождовац” не ради дуже време. Не кажем то само због Ватерполо клуба „Партизан”, који је симбол нашег и светског ватерпола, већ и због свих људи који живе у овом делу града – рекао је Шапић.

Како је рекао, Град је покушао да „збрине” сву децу на другим градским базенима, а од понедељка ће пустити у рад средњи базен СЦ „Вождовац”.

– Дакле, што хитније би требало да се уради пројекат како би што пре, ако може већ у току следеће године почела реконструкција. Није у питању само ВК „Партизан”, већ читав овај део града који нема друге базене. Уопштено говорећи, Београд има проблем са базенима и због тога нам је циљ да у наредном периоду реконструишемо и повећамо капацитет „11 априла” који покрива општине Сурчин, Нови Београд, Земун, па чак и Чукарицу због Моста на Ади – нагласио је Шапић.

Најавио је изградњу нових базена у Борчи, Младеновцу, Гроцкој и Барајеву, Алтини.

– Углавном је реч о базенима у приградским општинама. Неки од њих ће бити затворени, неки отворени, али уз могућност поставке балона зими – прецизирао је Шапић.

Циљ је, како је истакао, да се на Бањици читав простор од стадиона, спортске хале, тениских терена и пливалишта коначно организује на квалитетан начин.

– Мора да се направи интерна саобраћајница са тротоарима због безбедности деце, те да се уведе ред када је паркирање аутомобила у питању. Очекујем да већ следеће године имамо конкретна решења и почетак радова, а на задовољство корисника. Прецизније инformације ћемо имати када се уради прво idејно решење, али свакако ће се радити приоритетно, да би деца имала где да тренирају – рекао је Шапић.

Он је рекао да је током лета подељено готово 200.000 бесплатних картица за коришћење градских базена.

– То је свакако једна од најуспешнијих акција које смо спровели јер су сви базени били изузетно посећени током лета. Због тога морамо да изградимо још базена, јер смо у поређењу са европским градовима сличне величине у великом дефициту. То је свакако један од разлога због којег не смемо да дозволимо да базени СЦ „Вождовац” не раде дуже време. Београд је остао без једног базена и морамо да се сналазимо током одређеног временског периода и пронађемо термине за школе пливања и друге спортове. Базен није лако саградити и одржавати, нема довољно стручних људи, али ипак морамо да радимо на повећању капацитета градских базена. Због тога сам данас дошао на базен СЦ „Вождовац”, јер свакако нисмо трајно решили проблем, али смо умањили штету. Првом приликом, када буде formално могуће, овај базен ће прећи у надлежност Града Београда – закључио је Шапић.