Шапић у новим просторијама „Дневног центра за децу са улице“: Обећања која дајемо – испуњавамо.

Нове просторије Дневног центра за децу укључену у живот и рад на улици данас су отворене у простору који им је обезбедила општина Нови Београд у Булевару Арсенија Чарнојевића 145.

Захваљујући подршци општине Нови Београд Дневни центар, који већ три године води Центар за интеграцију младих, а по узору на Свратиште за децу, пролеће дочекује у већем, функционалнијем и лепшем простору, у ком ће бити у могућности да ради са већим бројем деце којима је помоћ потребна.

– Пре годину дана, када сам ступио на дужност председника општине посетио сам просторије Дневног центра и тада сам обећао да ћемо се потрудити да нађемо већи простор. Ево, данас смо то обећање испунили. Трудимо се да не обећавамо велике ствари, али да обећања које дајемо и испунимо. Желим да се захвалим свим добрим људима који су допринели да ова деца добију шансу коју можда нису имали њихови родитељи и прилику да сутра постану као и сви други грађани ове земље. – рекао је Александар Шапић.

Дневни центар је једино место на територији Новог Београда где деца која живе на улици могу да се у безбедном окружењу, под наѕором и уз помоћ волонтера и стручних радника, играју са вршњацима, уче, посаветују се и задовоље основне потребе (окупају се, промене одећу и добију топли оброк). Од оснивања, услуге Дневног центра барем једном користило је више од стотину деце укључене у живот и/или рад на улици, а која живе или раде на територији ове општине. Приоритет Дневног центра је одувек био укључивање деце у образовни систем – више од 90 одсто деце који активно долазе већ након неколико месеци рада у програму су уписана у школу.

Програм Дневног центра је базиран на принципу добровољности, поштовања приватности и партиципације детета уз поштовање дечјих права. Отворен је сваког радног дана од 8 до 18 сати и викендом од 11 до 16 сати.