Шапић у разговору за „Ало!“: Ђилас ме није звао у „Савез за Србију“

Пре десетак дана неочекивано је стигла вест да је предеседник општине Нови Београд Александар Шапић изабран за председника политичке партије  Српски патриотски савез. О програму странке најавио је говориће детаљно тек од јесени, а у интервјуу за „Ало!“ прво је причао о одлуци да пређе са локалног на национални ниво бављења политиком.

-Прошле године у септембру – октобру сам почео да размишљам о томе, а преломио сам након београдских избора. Прилично сам дуго у локалној политици и ово је негде логичан ток. Било је или да завршавам овај мандат и да излазим из свега, или да направим искорак даље.

Ви сте преузели већ постојећу странку?

-Просто смо искористили законску могућност да не улазимо у процес око оснивања и регистације странке који може да траје неколико месеци до годину дана и који је поприлично неизвестан. Преузели смо станку која претходних пет- шест година уопште није била активана, никад није учестовала на изборима. Променили статут и име и настао је СПАС.

Већ имате јасан програм ?

-Да, програм је усвојен на Скупштини, где сам га представио, али је негде моја процена да од јесени изађем и презентујем га јавности, јер ми се чини да је некако то бољи моменат него сада.

Занимљива је скраћеница назива која гласи СПАС, да ли себе доживљавате као спаситеља Србије?

– Пошто је назив странке Српски патриотски савез, нисмо могли да ставимо скраћеницу СПС, јер такав странка већ постоји, онда смо убацили то А и добили СПАС. А да ли сам спаситељ, то већ не знам.

Рекли сте само да нећете бити ни проамерички ни проруски, него просрпски, то не звучи оригинално…

– И не желим да будем оригиналан, већ оно што јесам. Неко је констатовао да исто прича и председник Вучић, и кажем па шта? Ми се понашамо и у скупштини града на начин, да добре ствари без обзира долазиле од стране власти или опозиције подржавамо, а лоше, по нашем мишљењу, не. Тако ћемо и на националном нивоу имати ставове које ће се можда поклапати са неким ставовима, Вучића, Дачића, Ђиласа…

Више сте десница него левица?
– Како што и сам назив говори бићемо неки десни центар, умерена десница, не екстремна. Али волео бих да се за мог живота деси, бавио се политиком или не, да ми Срби дођемо до усвојена националне стратегије, концензусом, коју ће после да спроводи, онај који је у датом моменту на власти. Србији је потребна дугорочна национална стратегија, у супротном, неће нас ускоро бити.

Јесте већ размишљали о коалицијама?

– На националном нивоу ићи ћемо апсолутно сами, што се тиче локала, а мислим да су то две потпуно одвојене ствари, спремни смо за предизборне коалиције са свим они странкама са којима у одређеном месту имамо исти поглед на локалну политику.

Да ли вас је Драган Ђилас звао у свој Савез за Србију?

– Ђиласа дуго познајем, приватне разговоре нећу препричавати, није умесно, али званичних позива нисам имао. Нисам давао простор за то, али можда ме не би ни звали, не знам. Био сам од старта јасан да уколко будем ишао на национални ниво, да ћу ићи сам. Нећу бити ,дакле, део неких савеза.

Шта мислите генерално о том Савезу, ту су и десничари и левичари…?

– Формално тај Савез још не постоји, а трудићу се да што мање коментаришем било коју станку на политичкој сцени. По ком основу су се они састали је питање за њих, не за мене.  Грађанима бих пустио да сами оцене да ли је то добро или лоше.

Неки опзиционари кажу узимаћете гласове од Ђиласа и опозције, нису се обрадовали оснивању странке ?

-На свом самосталном путу сам од 2013. године, без престанка, а постоје и они који су у неким моментима напуштали, бавили се другим стварима, нису били ту. Како ја сад том неком узимам гласове, није ми баш најјасније?

Друга ствар, не знам ко то има хипотеку над гласовима српског народа.  По тој логици, онда гласове узимам свима, који су некада учествовали на изборима. И  СНС-у, СПС-у…

Мало па мало прочитамо и чујемо да је ухапшен неки члан шире Шапићеве породице? О чему се ту ради?

– Не бих комантарисао малициозне, тенденциозне, а често и нетачне наслове који се пласирају у медијима у покушају да се мени нанесе штета. Нисам приметио да слични наслови излазе о другим члановима шире фамилије, других политичара, а свашта је о њима могло да се пише.

Због тога и силних напада током кампање, да ли сте се икада запитали шта радим у политици боље да се нисам упуштао у ово?

– Помислио сам то 100 пута последњих 10 година и када бих вратио време у 2009. никада не бих ушао то је сигурно. Лако је бити накнадно паметан, а и ја сам у локалној политици већ 10 година, неке ствари сам оставио иза себе, направио неке резултате. Рекао сам себи, све што буде излазило политички у име моје организације, биће део мене, па ако људи то не буду препознали гласаће за друге, а ја ћу нестати са политичке сцене, мирне савести.

Шта ћете ради онда?

– Хвала богу, нисам био баш тако лош у спорту којим сам се бавио и своју егзистенцију сам давно обезбедио. Са те стране сам мало опуштенији него други. Имам ја чиме да се бавим, моја деца гладна остати неће, јер је њихов отац од 14. године почео да зарађујуе.

А нека глумачка каријера?

–  Не, наравно! (смех)

Извор: Ало

Пише: Јелена Ђондовић

30.7.2018. године