Šapić: U srpskoj politici sve junak do junaka, na rečima

Lider SPAS-a Aleksandar Šapić očekuje da će izborna kampanja biti prljava, ali tvrdi da neće učestvovati u njoj na takav način.

“Nemam nameru da se sa bilo kim sukobljavam, vređam, ili ga etiketiram samo zato što imamo na određene teme različite stavove. Nagledali smo se ‘junačenja’ na srpskoj političkoj sceni decenijama unazad, gde se više ne zna ko je kome više pretio, prozivao, vređao”, kaže Šapić za Nova.rs.

Zašto su propali predizborni pregovori sa Stamatovićem?

Pregovori nisu propali, nego se nismo dobro razumeli. Ja sam još u novembru doneo odluku da izlazim na parlamentarne izbore, kasnije, kada sam sa njim razgovarao, pretpostavio sam da je i on doneo takvu odluku. Ispostavilo se da je on doneo odluku samo za lokalne izbore te sam smatrao da on ne treba da oseća pritisak da bi doneo takvu odluku. Kada nešto na početku ne krene kako treba, onda je bolje da se preseče. Tako da nije bilo nikakvog propadanja, prosto nesporazum, svako svojim putem i sve u redu.

Mislite da možete sami da pobedite na Novom Beogradu, pošto naprednjaci najavljuju pobede svuda?

Mislim.

Šta je najjači adut?

Pa ja. Ja sam sam sebi najjači adut.

Kakva će biti kampanja na Novom Beogradu?

Kao i prošli put, čista, bez ijedne ružne reči o bilo kome. Pričaću o stvarima koje sam radio, pričaću o onome što bih voleo da uradim, neću davati velika obećanja, oslanjaću se na minuli rad i poverenje ljudi koje imam osam godina i to je to. Sigurno ništa ružno neću govoriti ni o kome, to nisam radio ni prošli put.

Da li očekujete prljavu kampanju?

Očekujem, ali se ja neću služiti time. Nikada se nisam time služio, pa neću ni sada, mislim da nije vredno.

Velike su podele u opoziciji, na “Vučićeve botove” i pravu opoziciju. Vas često ova druga grupa svrstava među ove prve.

Svi oni već godinama unazad imaju daleko manju podršku naroda nego što ja imam i to je dokazano na par izbora koji su za nama. Ukoliko izborni rezultati nisu dovoljna jedinica mere, već je merna vrednost nečije subjektivno mišljenje o samom sebi, onda su možda oni u pravu.

Ipak stiče se utisak da je SNS mnogo blaži prema vama, nego prema drugim članovima opozicije. Zašto je to tako?

A što to mene pitate? Šta radi ili ne radi SNS je valjda pitanje za njih. Trudim se da se na jedan pristojan i dostojanstven način bavim ovim poslom i da svojim ponašanjem dodatno ne „trujem“ i „ ne zagađujem“ srpsku političku scenu i naše društvo, jer mislim da je baš zbog ovoga što sam naveo, ono u prošlosti dovoljno zagađeno.

Dragan Đilas, čiji ste bliski saradnik bili, smatra da stranke koje nisu u bojkotu ne mogu da pređu cenzus, uključujući i vas.

Svako ima pravo, pa i Đilas da komentariše snagu drugih stranaka, tako da mu to ništa ne zameram, ali nisam video da je ikada reč rekao o svojoj stranci, da li bi recimo oni samostalno prešli cenzus? Moj stav o SPAS -u je da imamo snage samostalno da prebacimo ne samo novi cenzus od 3 odsto, već i stari od 5. Đilas, ukoliko ima nešto protiv onoga što ja radim, očekujem da to jasno kaže.

Kako komentarišete odluke Paunovića i Zelenovića da izađu na lokalne izbore?

Ne mogu da kažem da nemaju smisla argumenti koje su oni dali. Samo je pitanje koliki kredibilitet njih dvojica imaju da pričaju o tome, s obzirom na to da su godinu dana pre toga pričali nešto drugo. Ali dobro, to je na ljudima da procene sami.

Lider PSG Sergej Trifunović je napisao da ima informacije da ste vi budući ministar sporta.

Loše informacije ima.

Izvor: nova.rs