Шапић: У српској политици све јунак до јунака, на речима

Лidер СПАС-а Александар Шапић очекује да ће изборна кампања бити прљава, али тврди да неће учествовати у њој на такав начин.

“Немам намеру да се са било ким сукобљавам, вређам, или га етикетирам само зато што имамо на одређене теме различите ставове. Нагледали смо се ‘јуначења’ на српској политичкој сцени деценијама уназад, где се више не зна ко је коме више претио, прозивао, вређао”, каже Шапић за Нова.рс.

Зашто су пропали предизборни преговори са Стаматовићем?

Преговори нису пропали, него се нисмо добро разумели. Ја сам још у новембру донео одлуку да излазим на парламентарне изборе, касније, када сам са њим разговарао, претпоставио сам да је и он донео такву одлуку. Испоставило се да је он донео одлуку само за локалне изборе те сам сматрао да он не треба да осећа притисак да би донео такву одлуку. Када нешто на почетку не крене како треба, онда је боље да се пресече. Тако да није било никаквог пропадања, просто неспоразум, свако својим путем и све у реду.

Мислите да можете сами да победите на Новом Београду, пошто напредњаци најављују победе свуда?

Мислим.

Шта је најјачи адут?

Па ја. Ја сам сам себи најјачи адут.

Каква ће бити кампања на Новом Београду?

Као и прошли пут, чиста, без иједне ружне речи о било коме. Причаћу о стварима које сам радио, причаћу о ономе што бих волео да урадим, нећу давати велика обећања, ослањаћу се на минули рад и поверење људи које имам осам година и то је то. Сигурно ништа ружно нећу говорити ни о коме, то нисам радио ни прошли пут.

Да ли очекујете прљаву кампању?

Очекујем, али се ја нећу служити тиме. Никада се нисам тиме служио, па нећу ни сада, мислим да није вредно.

Велике су поделе у опозицији, на “Вучићеве ботове” и праву опозицију. Вас често ова друга група сврстава међу ове прве.

Сви они већ годинама уназад имају далеко мању подршку народа него што ја имам и то је доказано на пар избора који су за нама. Уколико изборни резултати нису довољна јединица мере, већ је мерна вредност нечије субјективно мишљење о самом себи, онда су можда они у праву.

Ипак стиче се утисак да је СНС много блажи према вама, него према другим члановима опозиције. Зашто је то тако?

А што то мене питате? Шта ради или не ради СНС је ваљда питање за њих. Трудим се да се на један пристојан и достојанствен начин бавим овим послом и да својим понашањем додатно не „трујем“ и „ не загађујем“ српску политичку сцену и наше друштво, јер мислим да је баш због овога што сам навео, оно у прошлости довољно загађено.

Драган Ђилас, чији сте блиски сарадник били, сматра да странке које нису у бојкоту не могу да пређу цензус, укључујући и вас.

Свако има право, па и Ђилас да коментарише снагу других странака, тако да му то ништа не замерам, али нисам вidео да је икада реч рекао о својој странци, да ли би рецимо они самостално прешли цензус? Мој став о СПАС -у је да имамо снаге самостално да пребацимо не само нови цензус од 3 одсто, већ и стари од 5. Ђилас, уколико има нешто против онога што ја радим, очекујем да то јасно каже.

Како коментаришете одлуке Пауновића и Зеленовића да изађу на локалне изборе?

Не могу да кажем да немају смисла аргументи које су они дали. Само је питање колики кредибилитет њих двојица имају да причају о томе, с обзиром на то да су годину дана пре тога причали нешто друго. Али добро, то је на људима да процене сами.

Лidер ПСГ Сергеј Трифуновић је написао да има инformације да сте ви будући министар спорта.

Лоше инformације има.

Извор: нова.рс