Свако треба да изађе са својим програмом, а да онда на изборима народ одлучи за коју врсту Србије се определио

Председник Српског патриотског савеза Александар Шапић изјавио је да уколико желимо да утичемо добро на српско друштво морамо да променимо начин комуникације који је у последњих деценија на српској политичкој сцени заступљен. Политичари морају да се понашају одговорно, да бирају које речи користе, и како је рекао, сматра да свако треба да представи себе на најбољи могући начин и да онда грађани донесу суд о њиховом раду.

-Терминологија која се користи данас у политичком животу ми јако смета, како од стране власти, тако и од стране опозицијие. Значајан део власти сваког ко се у датом моменту не слаже са политиком владајуће већине назива издајником, а са друге стране, и опозиција све оне који се не слажу са њиховом политиком, или макар на тај начин не желе да воде политичку борбу, третира као издајнике. Термин idајник који обе стране користе је јако лош  и политичари морају обазриво да га употребљавају – рекао је лidер СПАС-а у “Утиску недеље” на телевизиј Нова С.

Каже да уколико желите да неке ствари промените морате да почнете од себе, као и да не разуме због чега му многи замерају то што није радио ствари које они, пак, јесу.

– На новобеоградске изборе 2016. године сам изашао сам, победио СНС, а изборни услови су били исти као данас. Нико од лidера опозиције тада није рекао да ће подржати мене, иако сам тада био опозициони политичар са највећим рејтингом у Београду. И ја им то не замерам. Након тих избора наставио сам да се понашам исто као пре тога. Нити сам нападао власт, нити опозицију, и то не зато што нисам имао шта да кажем, већ зато што мислим да то није добро за српско друштво, а итекако сам био нападан у тој кампањи и од стране једних и од стране других – рекао је он.

На протестима каже не учествује јер, одговоран политичар не може да дозволи себи да оде на место где се не зна какве ће ствари бити изречене и шта ће бити урађено.

-Многи наши чланови шетају на протестима, а о разлозима протеста и захтевима који се тамо износе, ја говорим већ дуги низ година. Пре свега о неравноправној заступљености политичких актера у медијима, преко таблоidизације и свега другог. Међутим, јако пазим шта изговарам и како се понашам и не могу да дозволим себи да подржим нешто од чега ћу после морати да се ограђујем, као што то у последње време вidимо да чине многи из опозиције ограђујући се од изјава или потеза који су се на протестима догодили. Одговоран човек који жели озбиљно да се бави овим послом то себи не може да дозволи – каже и додаје да не разуме зашто свако ко на тај начин не жели да води политичку борбу, од стране опозиције, бива окарактерисан као неетичан.

-Данас је у Србији једнако страшно као и пре пет година, изјавио је Шапић, коментаришући актуелну политичку ситуацију и додао:

-Мислим да сви треба да изађемо са својим програмима и начинима размишљања и да пустимо људе да на изборима кажу за коју врсту Србије су се определили.

Осврћући се на случај Оливера Ивановића, поновио је да га је срамота тога како и шта људи данас о Ивановићу причају и на који начин га представљају јавности.

-У моменту кад је њему било тешко покушао сам да му пружим подршку онолико колико сам могао. Пред локалне изборе у Митровици посетио сам Оливера, тада су организовани протести поводом мог доласка и могао сам да осетим ту тензију која је била присутна, пре свега међу српским становништвом. Након што је убијен, а било је то у уочи београдских избора, из поштовања према њему и његовој породици прекинуо сам кампању на седам дана не желећи да учествујем у томе да се тај несрећни догађај користи у политичке сврхе. Прошло је више од годину дана и доста је чудно што правосудни и извршни органи власти са Косова не иступају са било каквим инformацијама и не знамо шта се са тим случајем дешава. Оно у шта ја желим да верујем је да Оливера Срби нису убили – каже Шапић.

На питање о решењу проблема Косова, каже да појам разграничења никада није био објашњен нашој јавности и да не може да га коментарише када “не знамо шта тај појам значи”.

-Термин разграничење су користили и председник Вучић али и многи чланови Владе, а с обзиром да до дана данашњег нисмо сазнали шта тај појам означава, а сада чујемо да разграничења више ни нема, нисам давао себи за право да га тумачим, да читам туђе мисли и нагађам шта он означава.

Коментаришући случај пекара Мон Ђураја из Борче рекао је да је не подржава било какву врсту насиља, као и да су ту замењене тезе, да је то била класична провокација и да не треба да се представљамо онаквим какви нисмо.

-Ни у много тежим временима ниједан Албанац, нити било ко други, није био угрожен у Београду, не сме и не треба да буде угрожен. Али такве порвокације не смеју да се дешавају. Не подржавам ниједну врсту вређања, насиља ни линча, али мислим да линча тамо није ни био. У овом случају смо заменили тезе, мислим да је пекар из Борче морао да реагује, да изјави одмах оно што је изјавио тек након неколико дана, а то је да је човек који је показао орла његов брат, да се он од тога ограђује и да не жели да провоцира народ са којим живи и да ту станемо – завршава Шапић.