Svako treba da izađe sa svojim programom, a da onda na izborima narod odluči za koju vrstu Srbije se opredelio

Predsednik Srpskog patriotskog saveza Aleksandar Šapić izjavio je da ukoliko želimo da utičemo dobro na srpsko društvo moramo da promenimo način komunikacije koji je u poslednjih decenija na srpskoj političkoj sceni zastupljen. Političari moraju da se ponašaju odgovorno, da biraju koje reči koriste, i kako je rekao, smatra da svako treba da predstavi sebe na najbolji mogući način i da onda građani donesu sud o njihovom radu.

-Terminologija koja se koristi danas u političkom životu mi jako smeta, kako od strane vlasti, tako i od strane opozicijie. Značajan deo vlasti svakog ko se u datom momentu ne slaže sa politikom vladajuće većine naziva izdajnikom, a sa druge strane, i opozicija sve one koji se ne slažu sa njihovom politikom, ili makar na taj način ne žele da vode političku borbu, tretira kao izdajnike. Termin idajnik koji obe strane koriste je jako loš  i političari moraju obazrivo da ga upotrebljavaju – rekao je lider SPAS-a u “Utisku nedelje” na televizij Nova S.

Kaže da ukoliko želite da neke stvari promenite morate da počnete od sebe, kao i da ne razume zbog čega mu mnogi zameraju to što nije radio stvari koje oni, pak, jesu.

– Na novobeogradske izbore 2016. godine sam izašao sam, pobedio SNS, a izborni uslovi su bili isti kao danas. Niko od lidera opozicije tada nije rekao da će podržati mene, iako sam tada bio opozicioni političar sa najvećim rejtingom u Beogradu. I ja im to ne zameram. Nakon tih izbora nastavio sam da se ponašam isto kao pre toga. Niti sam napadao vlast, niti opoziciju, i to ne zato što nisam imao šta da kažem, već zato što mislim da to nije dobro za srpsko društvo, a itekako sam bio napadan u toj kampanji i od strane jednih i od strane drugih – rekao je on.

Na protestima kaže ne učestvuje jer, odgovoran političar ne može da dozvoli sebi da ode na mesto gde se ne zna kakve će stvari biti izrečene i šta će biti urađeno.

-Mnogi naši članovi šetaju na protestima, a o razlozima protesta i zahtevima koji se tamo iznose, ja govorim već dugi niz godina. Pre svega o neravnopravnoj zastupljenosti političkih aktera u medijima, preko tabloidizacije i svega drugog. Međutim, jako pazim šta izgovaram i kako se ponašam i ne mogu da dozvolim sebi da podržim nešto od čega ću posle morati da se ograđujem, kao što to u poslednje vreme vidimo da čine mnogi iz opozicije ograđujući se od izjava ili poteza koji su se na protestima dogodili. Odgovoran čovek koji želi ozbiljno da se bavi ovim poslom to sebi ne može da dozvoli – kaže i dodaje da ne razume zašto svako ko na taj način ne želi da vodi političku borbu, od strane opozicije, biva okarakterisan kao neetičan.

-Danas je u Srbiji jednako strašno kao i pre pet godina, izjavio je Šapić, komentarišući aktuelnu političku situaciju i dodao:

-Mislim da svi treba da izađemo sa svojim programima i načinima razmišljanja i da pustimo ljude da na izborima kažu za koju vrstu Srbije su se opredelili.

Osvrćući se na slučaj Olivera Ivanovića, ponovio je da ga je sramota toga kako i šta ljudi danas o Ivanoviću pričaju i na koji način ga predstavljaju javnosti.

-U momentu kad je njemu bilo teško pokušao sam da mu pružim podršku onoliko koliko sam mogao. Pred lokalne izbore u Mitrovici posetio sam Olivera, tada su organizovani protesti povodom mog dolaska i mogao sam da osetim tu tenziju koja je bila prisutna, pre svega među srpskim stanovništvom. Nakon što je ubijen, a bilo je to u uoči beogradskih izbora, iz poštovanja prema njemu i njegovoj porodici prekinuo sam kampanju na sedam dana ne želeći da učestvujem u tome da se taj nesrećni događaj koristi u političke svrhe. Prošlo je više od godinu dana i dosta je čudno što pravosudni i izvršni organi vlasti sa Kosova ne istupaju sa bilo kakvim informacijama i ne znamo šta se sa tim slučajem dešava. Ono u šta ja želim da verujem je da Olivera Srbi nisu ubili – kaže Šapić.

Na pitanje o rešenju problema Kosova, kaže da pojam razgraničenja nikada nije bio objašnjen našoj javnosti i da ne može da ga komentariše kada “ne znamo šta taj pojam znači”.

-Termin razgraničenje su koristili i predsednik Vučić ali i mnogi članovi Vlade, a s obzirom da do dana današnjeg nismo saznali šta taj pojam označava, a sada čujemo da razgraničenja više ni nema, nisam davao sebi za pravo da ga tumačim, da čitam tuđe misli i nagađam šta on označava.

Komentarišući slučaj pekara Mon Đuraja iz Borče rekao je da je ne podržava bilo kakvu vrstu nasilja, kao i da su tu zamenjene teze, da je to bila klasična provokacija i da ne treba da se predstavljamo onakvim kakvi nismo.

-Ni u mnogo težim vremenima nijedan Albanac, niti bilo ko drugi, nije bio ugrožen u Beogradu, ne sme i ne treba da bude ugrožen. Ali takve porvokacije ne smeju da se dešavaju. Ne podržavam nijednu vrstu vređanja, nasilja ni linča, ali mislim da linča tamo nije ni bio. U ovom slučaju smo zamenili teze, mislim da je pekar iz Borče morao da reaguje, da izjavi odmah ono što je izjavio tek nakon nekoliko dana, a to je da je čovek koji je pokazao orla njegov brat, da se on od toga ograđuje i da ne želi da provocira narod sa kojim živi i da tu stanemo – završava Šapić.