Шапић: Убудуће сплавови само на одређеним локацијама у граду

Сплавови треба да постану туристички бренд Београда, али и да функционишу на безбедан начин који неће угрожавати свакодневни живот људи који живе у окружењу. Предстоји допуна Одлуке о уређењу приобаља, на основу које ће се сплавови убудуће налазити само на Савском шеталишту, преко пута Великог ратног острва и на Земунском кеју, изјавио је градоначелник Александар Шапић.

Гостујући на ТВ Хепи, он је рекао да очекује да ће се после потонућа сплава „Фристајлер” подршка јавности за решавање питања статуса сплавова повећати.

– На основу градске Одлуке о уређењу београдског приобаља, уместо некадашњих сто сплавова, сада се на том делу налази 28 објеката. Лицитација је била јавна, учествовала су 82 правна субјекта и само од тог дела Савског шеталишта Град Београд ће приходовати близу милион евра – рекао је градоначелник, који је додао да се лако може израчунати колико је Град изгубио последњих 30 година јер нико није ништа плаћао.

Према његовим речима, уз тај новац и неко додатно улагање може се реконструисати Савско шеталиште.

– Када се заврши процедура, започећемо уклањање сплавова чији власници немају потписан уговор. Даћемо им рок, а надам се да ће их они сами склонити, јер је тако боље за све. У јануару завршавамо пројекат довођења струје и очекујемо да ће у марту сваки закупац који је излицитирао цену моћи да постави свој сплав. Након тога, у току пролећа, започињемо реконструкцију Савског шеталишта, „Лазаро Карденас” се већ ради и тај део града постаће један од најлепших – рекао је Шапић.

Први човек престонице најавио је и да ће од септембра сва деца која похађају основне и средње школе добијати комплет уџбеника, док ће боравак у вртићима бити бесплатан. Све ће то бити омогућено из градског буџета, на основу рационализације и способности ове управе Града.

Једна од погодности биће и „београдска картица”, са idејом да она буде највреднији документ у новчанику, казао је Шапић.

Просечна породица, нагласио је Шапић, моћи ће на овај начин да уштеди и више хиљада евра годишње. Идеја је да „београдска картица” буде дефинисана и да заживи у првом кварталу ове године, прецизирао је Шапић и додао да ће убудуће и услуге социјалне заштите намењене угроженим категоријама бити бесплатне.

Шапић је подсетио да ће на територији града постојати 101 објекат службе комуналног реда, те да ће „београдски лични” бити лица којима ће грађани моћи да се обрате у свакој ситуацији.

Градоначелник је истакао да је за три месеца урађено 45 улица престонице, без пробијања рокова, да се завршава Булевар патријарха Павла, док ће ове године започети потпуна реконструкција Вишњичке улице. Такође, најавио је реконструкцију Драјзерове улице и проширење Булевара Зорана Ђинђића иза хотела „Краун плаза”, како би се избегле гужве код Тржног центра „Ушће”.

– Из тог разлога је важна изградња новог Савског моста, као и тунела од Економског факултета до Булевара деспота Стефана, као и изградња велике петље на Новом Београду, која ће суштински изменити саобраћајну слику престонице – закључио је први човек српске престонице.