Шапић: Учинићемо све да повећамо улагања у културу, да из ње избацимо концепт тржишне економије, као и да све културне садржаје у Београду значајно приближимо Београђанима

„Наш задатак ће бити да повећамо улагања у културу, али и да из ње избацимо концепт тржишне економије. На тај начин ћемо културним делатницима обезбедити услове у којима ће моћи да се баве уметношћу, не водећи рачуна о томе хоће ли њихов рад нужно остварити профит. Озбиљан народ и држава, а самим тим и озбиљна локална самоуправа, ако хоће да воде рачуна о својој будућности, не смеју да дозволе да култура, као ни спорт и образовање, буду део тржишта“ поручио је Александар Шапић, кандidат Српске напредне странке за градоначелника Београда.

Шапић је нагласио да ће учинити све како би омогућио да београдска позоришта, али и све друге културне установе и манифестације у граду, буду доступније свим Београђанима, а нарочито деци.

– Желим да бројне културне активности и садржаји постану саставни део одрастања најмлађих Београђана. За то ми је потребна подршка свих културних радника, да заједничким снагама покушамо да све културне садржаје у Београду приближимо његовим грађанима. Сигуран сам да ћемо за неколико година сви моћи да вidимо бенефите који ће донети овакав приступ култури – рекао је Шапић.

Навео је да ће му, ако постане градоначелник, још један од важних задатака бити уклањање графита који нарушавају лепоту Београда.

– Графити представљају врсту алтернативне уметности и лепо је када се млади људи баве тиме и имају хоби, али не могу да их цртају било где и на тај начин руже град. Ми желимо да очистимо просторе прекривене графитима и уведемо комунални ред – рекао је он.

Шапић је истакао да то подразумева да ће сви они који буду цртали графите на местима која за то нису предвиђена, бити адекватно санкционисани и да је за то потребно увести строжију казнену политику.

– Истовремено, неопходно је и да разумемо младе који воле да цртају графите. Због тога желимо да им обезбедимо просторе, попут наменских паркова који постоје у великом броју европских градова, у којима ће моћи, не само да цртају, већ и да излажу своје радове и организују бројна такмичења – закључио је Шапић.