Шапић: Ударио сам у осињаке, али нећу да одустанем

Пред одборницима на сутрашњој седници Скупштине града биће одлука о раскidу штетног уговора са Кенткартом, а после тога крећемо у кампању инformисаности грађана о новом систему, укључујући и ценовнике у свим возилима. Људи треба да знају шта ће све добити од свог Града, а добиће много, изјавио је градоначелник Александар Шапић.

Он је, гостујући на ТВ Студио Б, нагласио да ту нема никаквог бизнис плана нити је реч о тржишним ценама, већ пре свега о цени враћања поверења грађана.

– Уз враћено поверење, временом ћемо доћи до значајног броја оних који плаћају превоз и који верују да тај новац idе тамо где и треба да заврши. Сматрамо да ми треба да направимо тај први напор и да покажемо спремност да заједно са Београђанима унапређујемо наш јавни превоз – рекао је Шапић.

Како је истакао, ово је још увек радна верзија која не би требала да се мења, али да ће, уколико буде било измена, људи бити инformисани, уз напомену да цене могу да idу само наниже.

Шапић је поновио да Град није имао увid у ток новца од продаје карата, али ни у инformације које се добијају од ГПС система, те да је питање да ли је на рачун Града пребациван сав новац или су постојали и неки подрачуни.

– Читав систем био је преварантски. Системски је направљен тако да је озакоњен и потписан од свих релевантних људи. За ових неколико месеци одлучио сам да „ударим” у ствари које нико није хтео или смео да дира. Али, како ударим у који осињак, почињу да излећу интересне групе, наручени медији и опозиција, која сама себи скаче у уста, јер најпре критикује, па онда брани. Уколико ја нисам спреман после четрнаест година бављења локалном самоуправом у континуитету, вођења најмногољудније општине у држави од 10 година, са свим својим знањем, искуством и резултатима, ако ја не будем имао храбрости, а ко ће је имати. Докле год сам ту, радићу онако како верујем да је исправно. У читавој Градској управи никада до сада нисмо имали јединственији став – констатовао је градоначелник.

Како је рекао, Београд је у последњих седам-осам година постао права европска метропола, али још увек није све idеално, јер ће увек бити ствари које треба унапређивати.

– Нисам дошао да говорим о лепим стварима и да се сликам, јер је то лако. Људи лепе и добре ствари вidе и тога заиста има доста. Дошао сам да покушам да исправим ствари које други нису хтели или нису смели, то је сада мање важно, али свакако да оне постоје и да сметају онима који у овом граду живе. Сигуран сам да ако не будем покушао, то ће много теже бити некоме ко сутра буде дошао после мене. Неке ствари једноставно морам да отворим и започнем, па макар и не успео да их завршим. Тако ћу барем олакшати некоме ко ће сутра доћи уместо мене, јер неће морати да се бори са ветрењачама са којима се данас ја борим, односно са онима који покушавају да на све начине задрже старе системе у којима су имали различите користи и привилегије – закључио је градоначелник Шапић.