Шапић: Укidање граница политички релаксира регион, доноси мир и убрзани привредни развој свима

Сви инфраструктурни пројекти на којима се годинама ради постају кључни за развој Србије. Овде у Јужној Србији посебно брза пруга која ће спојити најсевернију и најјужнију тачку наше земље, постаје жила куцавица овог региона. Она суштински мења слику и квалитет живота, не само вашег, већ свих крајева Србије кроз које ће проћи – рекао је данас потпредседник Главног одбора Српске напредне странке Александар Шапић у обиласку Нишавског и Пиротског округа.

Брза пруга од Суботице до Скопља, преко Београда, Ниша Лесковца и Врања, којом ће се од Београда до Ниша стизати за нешто више од два сата мења перцепцију људи који живе у Нишавском и Пиротском округу зато што завршетком овог пројекта и околна мања места и села око Ниша добијају значајно побољшане услове живота.

-Изградња брзе пруге на читавом овом потезу омогућиће да људи који желе да се запосле у великим градовима не морају да се у њих селе, већ могу да остану да живе у својим местима користећи брзу пругу да одлазе на посао у неки други град. То заиста суштински мења услове живота, задржава људе да остану да живе у својим родним местима и значајно утиче на демографску слику овог дела земље – казао је Шапић.

Чињеница је и да ће целом нашем региону невероватан бенефит у будућнности донети и укidање роминга између Србије и земаља у окружењу.

-Замислите шта све може да донесе иницијатива укidања граница између Северне Македоније, Албаније и Србије, а такође и Босне и Херцеговине и Црне Горе, које су такође позване да буду део овог великог заједничког пројекта. Када би људи могли слободно да се крећу, да тргују, да живе. Да им се омогући проток робе, капитала, услуга… све би било другачије, а тако би пале и политичке тензије које овај простор карактеришу деценијама. То је оно на чему морамо заједно да радимо јер управо то олакшава људима живот и то ће их задржати да не одлазе у иностранство трбухом за крухом, да не напуштају своје куће трагајући за неким бољим животним условима, јер ће све то имати управо у свом завичају. Зато морамо да се потрудимо да им те услове створимо и овде – нагласио је Шапић и додао:

-Србија је једна од ретких земаља која је успела да одржи ниво инвестиција и то истим интензитетом који је имала пре короне, што је од изузетне важности за економски и привредни раст земље. Задржали смо економски раст на једном завidном нивоу, наставили смо економски да јачамо, пре свега улагањима у инфраструктуру и нова радна места, што само показује да водимо једну одговорну политику која нашим грађанима доноси сигурност и боље животне услове. Бенефите те одговорне политике осећају сви, не само у Србији, него и у окружењу – сигуран је Шапић.

Састанцима у Нишу и Пироту присуствовао је и председник Извршног одбора Српске напредне странке Дарко Глишић, а сутра обилазак Србије настављају посетом Златиборског и Колубарског округа, односно Ужица и Ваљева.