Шапић: Уклањамо терене како би коначно спомен-парк браниоцима Београда 1915. године добио изглед какав заслужује

Три терена у оквиру СЦ „Милан Гале Мушкатировић” биће уклоњена како би се на том простору, према idејном решењу које никада није спроведено, направио спомен-парк у част браниоцима Београда 1915. године, рекао је градоначелник Александар Шапић обраћајући се представницима медија поред споменика херојима.

– Не само да то није урађено већ смо дошли до тога да су нам тениски терени овде ушли на пола метра од споменика. Као неко ко се бавио спортом читав свој живот док нисам ушао у политику, увек ћу да подржавам спорт, али морамо да направимо јасну границу између ствари преко којих се не idе. Ко год да се тада сагласио са овим, мислим да није био у праву. Инformација коју имам је да Републички завод за заштиту споменика никада није дао сагласност да терени прођу овако дубоко и зато их сада уклањамо. Спортски центар је поново дат на управљање Граду Београду и зато уклањамо ова три терена како би спомен-парк добио изглед какав наши преци заслужују – рекао је градоначелник.

Према његовим речима, спортски центар ће наставити да постоји, а дуж реке биће скинуто неколико метара ограде која је заузела део бициклистичке стазе.

– Остаће 14 или 16 терена, објекат, неискоришћени део парцеле спортског центра ће већ следећег лета моћи да користе грађани који idу на базен. Пословни простор ће бити на лицитацији, а ко буде понудио највећу цену моћи ће да држи леп и квалитетан спортски центар. Важно је да ово сада први пут буде урађено ваљано и да буде понос свих нас. Изузетно сам срећан и поносан што могу да дам свој скроман допринос да ово коначно приведемо намени, а што је требало да буде урађено још пре много година – истакао је Шапић.

Он је подсетио на културни и историјски значај споменика који је подигнут 1988. године на основу idејног решења вајара Николе Милуновића, а у част великим херојима који су бранили наш град 1915. године.

– Ово је један од најважнијих споменика за наш народ, без обзира на то што није симбол неке велике победе, већ једне велике спремности на жртву. Колико је то ценио показао је и немачки фелдмаршал Макензен који је на Кошутњаку подигао споменик браниоцима Београда у знак поштовања према њиховој храбрости – подсетио је први човек престонице.