Шапић: Уколико победимо, преузећу сву одговорност за вођење Београда

„Уколико будемо добили подршку грађана на изборима, Град Београд ћу, са тимом људи водити ја и за сваку одлуку која буде донета преузећу потпуну одговорност.“, поручио је данас Александар Шапић, потпредседник Српске напредне странке и председник градске општине Нови Београд, одговарајући на питање да ли ће Београд водити он или Александар Вучић.

Шапић је, гостујући у емисији „Интервју“ на „ТВ Инсајдер“ истакао да је председник Србије Александар Вучић апсолутно највећи политички ауторитет и најснажнија фигура на овим просторима, не само у Србији, те да ће сваки његови савети и сугестије који се тичу Београда бити увек пожељне и добродошле.

– Увек ћу бити спреман да га саслушам и послушам, али одлуке ћу доносити ја. Он је мени дао прилку да можда сутра водим Београд, јер то сам нисам могао да обезбедим кроз организацију коју сам имао. Препознао је у мени неке квалитете који многи други нису препознали и чињеница да ме данас предлаже као кандidата за градоначелника, дајући ми механизам организације, као што је Српска напредна странка, мени ствара једну велику обавезу да то поверење оправдам и многе добре ствари у Београду урадим – рекао је Шапић.

Истакао је да ће у наредним данима представити детаљан програм развоја Београда, за следећих неколико година. У средишту тог програма ће бити Београђанин и његове потребе. У њега, како је рекао, биће укључени сви велики и капитални пројекти са чијом се реализацијом већ почело и који су рађени и у претходном периоду. Заобилазница око Београда, изградња прве две линије метроа, градња мостова, реконструкције булевара, изградња школа и вртића, изградња канализације…

-Али, такође ће бити и условно речено мањих ствари, али ништа мање битних за свакодневни живот људи. Попут побољшања безбедности деце, решавање питања паса лусталица, додатно унапређења чистоће града, сређивање зелених површина, игралишта, израда бициклистичких стаза, чување и заштита животне средине и још много тога. Генерално вођење рачуна о свим категоријама друштва, то јест, свих људи које то друштво у нашем граду чине – објаснио је Шапић.

Поновио је да ће покушати да створи систем градске управе, који ће бити лако доступан и на услузи грађанима и који ће умети пре свега да их слуша и послуша.

Рекао је и да ће бити спреман на сарадњу са свима који желе Београду добро без обзира на њихове националне политике и да је увек отворен и за савете или сугестије и својих политичких противника, јер у локалној политици нема простора за острашћеност.

Говорећи о дивљој градњи у Београду, Шапић је рекао да је то вишедеценијски проблем и да он може бити решен онога тренутка када у оквиру полиције буде постојало одељење чија ће то бити директна надлежност, јер се надлежности градских служби у овом тренутку, након подношења кривичних пријава, завршавају и не постоји сила која може да заустави инвеститоре.

– То ће да се реши када у оквиру београдске полиције буде постојало одељење које ће директно да буде надлежно за дивљу градњу и да оног момента када било ко буде кренуо са бесправаном градњом изађе и у томе га онемогући. Када будемо хапсили људе због дивље градње, тада ћемо моћи да је зауставимо. Да бисмо могли да подвучемо линију ми пре тога морамо да решимо питање 250 хиљада нелегалних објеката, а онда да нађемо системско решење у коме ћемо бити подржани од стране министарства полиције, јер кад неко на силу гради једини начин на који можете да га спречите јесте на силу – нагласио је Шапић и додао да је општина Нови Београд данас сигурно општина са најмање бесправних објеката у односу на све друге у Београду, што га чини изузетно поносним јер је последњих 10 година управо он био на њеном челу.

Истакао је да је проблем бесправно изграђених објеката на Савском насипу комплексан, али да те објекте неће рушити, јер не жели, како је рекао, да било кога остави без крова над главом.

– Највећи број тих објеката, 75 одсто, подигнуто је до 2014. године. Наравно да је било градње и након тога, али је занимљиво да неко ко на ту тему није урадио ништа као градоначелник Београда оптужује неке како то нису радили. На ову тему сам вidео изјаву Драгана Ђиласа који је рекао да би он тамо све порушио, па што ниси срушио док си био градоначелник? Ја нећу да рушим. Тамо љлуди живе и то одавно нису само викендице, а много је неодговорних изјава које се своде на рушење тих објеката. Не може тек тако да се руши нечији дом и узима људима кров над главом. Ја то да радим нећу. То је изузетно тешка и комплексна тема коју морамо да решавамо суштински и обазриво. Не желим да ико због мене остане на улици. Хоћу да покушам да нађем решење да се приобаље среди, да се омогући бициклистима слободна и безбедна вожња, али исто тако мислим да није решење да се idе и да се по сваку цену све руши и да 500 или 1000 фамилија преко ноћи остане без крова над главом. Тамо има људи којима је то све што имају, који тамо живе са својим породицама, родитељима, децом и тој теми треба прићи далеко озбиљније – закључио је Шапић.