Шапић: Улагањима у објекте примарне здравствене заштите растерећујемо болнице

Градоначелник Београда Александар Шапић, заједно са министарком здравља Даницом Грујичић, обишао је данас нови дијагностички центар Дома здравља „Обреновац”.

Шапић је навео да је примарна здравствена заштита приоритетна, о чему су се ранијих година он лично и министарка сложили.

– Решење је у примарној здравственој заштити и покушају да се улагањима у домове здравља растерете болнице и клинички центри, тако што ће људи у свом крају, у својој општини имати што квалитетнију услугу и дијагностику. Захваљујући новом дијагностичком центру, болнице и клинички центри растеретиће се за десет до дванаест хиљада људи годишње, што је фантастична ствар – истакао је Шапић.

Градоначелник је изразио спремност да Град Београд, без обзира на то што домови здравља више нису у његовој надлежности, учествује у изградњи здравствених станица и амбуланти, како би се поспешила примарна заштита и на нивоу месних заједница.

– Сви имамо исти циљ, а то је добробит људи. Намера нам је да чак седамдесет-осамдесет одсто здравствених услуга људи добију у месту где живе. Не може то одједном, али ово је један од примера да се у том правцу idе – истакао је Шапић.

Дијагностички центар Дома здравља „Обреновац” је јединствени здравствени објекат у Београду, у који је Општина уложила више од две стотине милиона динара, док су најмодернији скенер, рендген и ултразвучне апарате донирали Влада, ресорно министарство и Републички фонд за здравствено осигурање.

Град Београд је финансирао ИТ опрему и радну плочу за повезивање тих апарата са Клиничко-болничким центром „Земун”, чији ће лекари вршити специјалистичке прегледе. Јединственост се управо огледа у томе што ће ово бити једини дом здравља у Београду где ће се вршити та врста прегледа.