Шапић: Уметничка дела Београда доступна грађанима у новом Салону Музеја града

Градоначелник Александар Шапић отворио је данас нови изложбени Салон Музеја града Београда, у којем ће се убудуће приређивати изложбе савремених домаћих и иностраних аутора из области културе и уметности, као и едукативни садржаји. Салон, који се налази у Булевару краља Александра 30–32, свечано је отворен изложбом „Унплуггед – уметност без струје” на којој су приказана дела из новије историје уметности из колекције Музеја.

Градоначелник је том приликом похвалио локацију где се Салон налази, наглашавајући да ће она служити да се грађанима приближе културна добра које Град има.

– Оно што је сигурно далеко важније јесте велика реконструкција Музеја града Београда, за шта је, нажалост, тендер падао два-три пута јер су цене порасле из објективних околности. Надам се да ће тај тендер до краја године да прође, а реч је о великој реконструкцији која би у најбољим околностима требало да траје три године. Очекује се да ће цена реконструкције бити више од трidесет милиона евра, али то ће бити велика ствар за културу читаве наше земље, а нарочито Београда – рекао је градоначелник Шапић.

Прецизирао је да Београд има огроман број уметничких дела, те да свакако заслужује да има свој музеј на понос свих.

– Без обзира на тешка времена, не смемо да заборавимо на културу јер народ који не води рачуна о својој култури и културном уздизању нације не води рачуна ни о својој будућности нити може да рачуна на просперитет. Не смемо да дозволимо да култура, и додаћу спорт, буду део тржишне економије. Као први међу једнакима у граду, свестан сам колико је она важна и заиста ћу дати све од себе. Покушаћемо да повећамо буџет за културу, као и за спорт – истакао је Шапић.

Градоначелник је на крају подвукао да културне институције и уметници имају далеко већу важност за народ од финансијског и економског момента.