Шапић: Уредићемо приобаља у Београду тако да она буду најлепша у Европи

„Идеја ми је да у периоду испред нас, у наредних два мандата, Београд уреди своје обале тако да оне буду најлепше у Европи. Морамо да искористимо оно што је највећа предност нашег града, а то је да лежи на две реке, да сва шеталишта која имамо средимо. Вidели смо на примеру шеталишта код „Београда на води“ да је то могуће. Сигуран сам да тако може да изгледа и комплетно приобаље“, рекао је данас Александар Шапић, кандidат Српске напредне странке за градоначелника Београда.

Шапић је истакао да је за спровођење овог процеса неопходна одлучност и подршка грађана, јер у нашем друштву постоје многе интересне групе, са приличним утицајем, којима овакве idеје не одговарају.

– Током кампање добијао сам разне поруке. Када сам рекао да на Ади Циганлији не може 50 људи који играју голф да заузима трећину бисера Београда, који се налази у центру града, где само викендом долази више стотина хиљада људи, то је ненормално. Ми ћемо направити голф терене на ободима града, а Ада мора да буде део Београда који ће бити једнак за све грађане. Желимо да направимо и пешачко-бициклистички мост, да је повежемо са новобеоградске стране и отворимо за све. И ту сам добијао претње: „Ко си ти“. Па добро, нисам нико, али ако добијем прилику, ја ћу то да урадим – рекао је Шапић.

Шапић је нагласио да ће пројекат новог Савског моста који, поред прављења самог моста, подразумева и изградњу тунела који ће повезати најудаљеније делове Београда и смањити оптерећење саобраћаја за 14 одсто, као и прављење саобраћајне петље на Новом Београду, потпуно порменити слику града.

– Пласирана је теза како неко хоће да сруши мост, и тачка. То је лаж. Ми на том месту имамо неуслован стари, теретни, нацистички мост, који нема никакав историјски значај. Сада су се стекли услови да направимо, не само нови мост, са четири траке и бициклистичком стазом, већ и тунел, као и велики кружни ток на Новом Београду. Мешање храброг чина учитеља Зарића који је мост тада деминирао, са мостом који данас представља ругло града, то је ружно, то је злоупотреба. Ми ћемо том човеку да се захвалимо, да му подигнемо споменик – навео је он.

Шапић је поновио да верује да Београд за четири године може да постане најчистији град у Европи.

– Питање загађеног ваздуха не може да буде решено преко ноћи. То је процес кога морамо сви да будемо свесни. Идеја ми је да, поред подизања квалитета услуге комуналних служби, уведемо једну суботу у месецу када ћемо имати организовану акцију чишћења града у којој ће учествовати сви Београђани. Имамо шансу да наравимо леп и чист град – закључо је Шапић.