Шапић: Уређење центра, петља у Јакову, уз национални стадион и сајам, чине Сурчин општином будућности

Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић посетио је данас Сурчин и обишао радове у Улици браће Пухаловић за које је, уз остале радове у центру ове општине, укупно издвојено више од 150 милиона динара. Он је поручио да очекује и да саобраћајна петља за укључење на ауто-пут „Милош Велики” у Јакову буде готова у што краћем року.

Шапић је истакао да је Град Београд повећао општинске буџете на ниво пре пандемије, као и да је један од резултата тога изградња саобраћајне петље у Јакову. Повећање капиталног буџета општина, како је рекао, велика је ствар, али да новца никада није довољно.

– Разлог због којег сам данас у Сурчину јесу радови у Улици браће Пухаловић у центру општине, који наравно успоравају саобраћај и зато ћемо их убрзати. Када је у питању саобраћајна петља за укључење на ауто-пут „Милош Велики” у Јакову, очекујемо да буде готова у што краћем року. Радови на изградњи петље изискују велики број камиона и било би погубно да се све то одвија кроз центар Сурчина. Морам признати да сам приликом данашњег доласка стигао за свега неколико минута са Новог Београда, што некада није било тако када је морало да се idе са друге стране ауто-пута или кроз центар Сурчина. Неколико улица у Сурчину је већ проширено, док се у Улици браће Пухаловић „додаје” десна трака, а то радимо и у централним градским општина – рекао је Шапић.

Према његовим речима, тренутно се ради анализа о могућности изградње кружних токова, који су, како је рекао, суштински будућност протока саобраћаја и европски стандард.

– Изградња кружних токова је прави потез на местима где није потребна обимна саобраћајна сигнализација, што је примера ради у Сурчину, Лазаревцу, деловима Чукарице и Звездаре, па чак и у центру града и Новом Београду. Следеће године ћемо започети те радове где год постоји могућност како бисмо променили постојећу саобраћајну архитектуру. Кружни токови су европски стандард већ 30 година и светлосна сигнализација постоји само на местима где нема другог решења – додао је Шапић.

Он је нагласио да је доста мањих улица у Сурчину већ реконструисано, да се центар уређује, као и да су средства обезбеђена капиталним буџетом Општине Сурчин.

– Град је такође помогао, али грађане не би требало да интересује ко изводи радове већ да се део града у којем живе уређује и буде квалитетнији за живот. Све београдске општине су кориснице градског буџета и могу да кажем да имамо добру комуникацију. Сваки председник општине се бори да обезбеди што више новца и тако би требало да буде. Председници општина раде тежак посао, што сам искусио током више од десет година вођења општине Нови Београд. Сурчин је до сада био окарактерисан као рубна општина, али када се у обзир узме све што је најављено за ову општину у наредним годинама, извесно је да ће доћи до својеврсног спајања са Новим Београдом. Ипак, и поред тога ће Сурчин задржати „мирноћу живота” која га сада карактерише, као и друге општине које нису централне. Због тога заиста мислим да је Сурчин најперспективнија градска општина у Београду. Изградња националног стадиона и сајма захтеваће велике инфраструктурне радове, које ће углавном изводити градска предузећа. Све то наравно значи да ће корист од тога имати становници Сурчина – поручио је Шапић.