Шапић: Уређење спомен-парка код Споменика браниоцима Београда 1915. године представља исправљање неправде према нашим прецима

Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић обишао је данас новоизграђени спомен-парк који се налази код Споменика браниоцима Београда 1915. године на Дунавском кеју и поручио да је ово исправљање неправде према људима који су дали своје животе за одбрану српске престонице.

– Данас смо овде након два и по месеца од када смо започели радове на овом парку који не значе враћање у пређашње стање јер овај спомен-парк чак никада до краја није ни завршен по idејном решењу вајара Николе Коље Милуновића из 1988. године. Уклонили смо оне тениске терене и направили простор који је достојан важности коју ово место има. Сам спомен парк још нисмо до краја завршили јер чекамо оригиналан камен да би поставили стазе које по idејном решењу треба да idу лево и десно од споменика, а додатно ћемо га оградити адекватним стубовима, поред тога је посађено 120 потпуно нових садница дрвећа –  рекао је Шапић.

Овим смо покушали, како је рекао, да исправимо неправду јер људи који су овде дали своје животе и који су пали за одбрану Београда 1915. године то заслужују, а ми нисмо знали да то на прави начин ценимо и поштујемо.

– Ово је важан дан јер се налазимо испред једног од наших најважнијих културно-историјских споменика који је у категорији оних од изузетног значаја те зато и припада републичком, а не градском Заводу за заштиту споменика културе. Мислим да је ово место где би сваке године сви највиши државни органи требало да одају пошту палим борцима, људима који су тада практично били осуђени на смрт и пре почетка одбране Београда јер су знали шта их чека, а нису одступили до последњег. Тачно да ништа нисам урадио за овај град за годину и по дана чињеница да овај парк данас овако изгледа и има овакав простор, да смо у процесу, а фали нам још мало, да га потпуно вратимо у оригинално idејно решење које нажалост никада до краја није спроведено, мене чини срећним и задовољним  – рекао је Шапић.

Он је истакао да се нада да ће сви они који се овде шетају и пролазе моћи да стану на минут и одају пошту људима који су то заслужили, нашим сународницима, нашим славним прецима.

–  Јер да није било њих тешко да би даљи ток рата био какав је био, а кажу да модерна историја не памти такву одлуку и потез једне државе да са толиким бројем људи крене у повлачење и да се онда у тако кратком периоду врати и буде један од кључних чинилаца у победи у Првом светском рату. Осећам изузетно задовољство и захвалност људима који су допринели да овај спомен-парк данас овако изгледа. Очекујем, када прође зима и када нам стигне камен да завршимо стазе, али и када се све зазелени, да ће овај простор бити на понос свих нас. Позивам све Београђане да га посете и да одају пошту људима који су се жртвовали и своје животе дали за одбрану Београда, српске престонице – рекао је Шапић.