Шапић: Увек ћу помагати нашој браћи из Републике Српске

Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић потписао је данас са начелником Општине Соколац Милованом Бјелицом Споразум о донацији 30 милиона динара за изградњу градске куће у овој општини. Тако је испуњено обећање које је Шапић дао прошле године током своје прве званичне посете Републици Српској. У делегацији која је дошла у Београд је и председник Републике Српске Милорад Додик.

Шапић је након састанка и потписивања споразума истакао да су људи из Републике Српске увек добродошли у Београд и нагласио да је тема сваког разговора са њима међусобна подршка и разумевање.

– Српски народ је током своје историје пролазио кроз тешке периоде и кад год није био јединствен и када је дозвољавао да се у њега убаци семе раздора, имали смо озбиљне проблеме, плаћали главама, губили територије и остајали без свега онога што нам је најважније. Сада смо, као и увек, разговарали о томе како Београд може да помогне не само Сокоцу него и другим општинама у Републици Српској. Подсећам да смо се раније већ договорили о братимљењу београдских општина са што већим бројем општина у Републици Српској. Циљ је да се и на том нивоу направи што боља сарадња и помогне нашим људима, али и да се негују блиски односи у свим сегментима – рекао је Шапић.

Град Београд и Република Србија настављају да помажу локалним самоуправама и житељима са друге стране Дрине.

– Прва посета када сам постао градоначелник била је посета општини Соколац и тада сам одао пошту српским борцима на српском гробљу „Мали Зејтинлик”, где је сахрањено више од 1.000 српских бораца страдалих на сарајевском ратишту. Тада ми је представљен пројекат Градске куће Соколац. Влада Републике Србије се обавезала да ће помоћи изградњу овог објекта, а у име Града Београда дао сам реч да ће и Град помоћи са 30 милиона динара. Данас испуњавамо то обећање и желим им да градска кућа изгледа како доликује једној српској општини – истакао је Шапић.

Шапић је поручио нашем народу у Републици Српској да ће Београд и Србија увек водити рачуна о њима, као што води рачуна о читавом српском народу без обзира на то у колико држава живи.

Он је на крају захвалио и председнику Додику што је нашао време да посети Стари двор први пут откад је Шапић на челу Града Београда. Нагласио је да је Додик увек радо виђен гост.

Милорад Додик је истакао да подржава Александра Шапића у томе што се након успешне спортске каријере определио за политику и показао велике резултате.

– Дошао сам овде да подржим њега и оно што је он чинио за Београд, а то је вidљиво поготово нама који често долазимо овде јер сваки пут вidимо неку нову промену. Подржавам Шапића и његов тим и желим му да настави свој посао који је до сада одлично обављао. Веома је важан однос према спрском народу у Републици Српској, а господин Шапић је до сада заиста показао велику бригу о нашем народу ван Србије. Зато наглашавам да је Београд престоница свих Срба, а Бањалука главни град Републике Српске. Свих ових година моја успешна сарадња са председником Вучићем и Александром Шапићем заснивала се на бризи и помоћи грађанима Републике Српске, пре свега као својој браћи – рекао је Додик.

Он је изразио посебну захвалност за помоћ на изградњи градске куће коју ће градити Србија, Београд, Република Српска и Општина Соколац.

– Соколац је једно од важних места у Републици Српској, јер се тамо налази гробље где су сахрањени борци који су погинули на сарајевском ратишту и зато хвала господину Шапићу за осећај да буде део овог пројекта. Србија и Република Српска граде инфраструктурне пројекте који нас повезују, а то не би могло да се постигне без јаке сарадње – закључио је Додик.

Милован Бјелица је истакао да је данас изузетно значајан догађај за Републику Српску, Источно Сарајево, Соколац и легендарну Романију.

– Општина Соколац је захвална Србији, Граду Београду, градоначелнику Александру Шапићу и његовим сарадницима на помоћи коју је до сада имала и коју ће имати у наредном периоду. Та захвалност и љубав се не може исказати речима према Београду и Србији. Градоначелник Шапић и његови сарадници доказали су се својим радом и од Београда направили истинску престоницу свих Срба. Овај пројекат је веома значајан за културу сећања на све оно што се дешавало на нашим просторима – истакао је Бјелица.

Он је подсетио да је Александар Шапић ступајући на дужност градоначелника Београда једну од првих посета учинио општини Соколац.

– Тада је Александар Шапић посетио Српско-војничко гробље на коме је сахрањено око 1.000 погинулих бораца, просечне старости око 30 година, и разговарао са породицама од којих су неке изгубиле и по три члана за одбрану Републике Српске. После његове посете српском војничком гробљу кренуле су посете са свих страна, а посебно из Србије. Посебно захваљујем што сте отворили све путеве према српском војничком гробљу, према манастиру Соколац на Романији, где је уписано 4.266 имена бораца који су своје животе уградили у темеље Републике Српске. Соколац гаји и следи политику договорену између председника Републике Србије Александра Вучића и председника Републике Српске Милорада Додика када је у питању све оно што се у прошлости дешавало. Да не би данас ова подршка била једносмерна, само према општини Соколац, ми смо успоставили пројекат изградње ризорт одмаралишта „Соколов град” на равној Романији и ми ћемо једну локацију уступити Граду Београду да изгради вилу или одмаралиште – рекао је Бјелица, захваливши Александру Шапићу на пријему и досадашњој помоћи.