Шапић: Важно очувати традицију ослободилачких ратова Србије

Градоначелник Александар Шапић примио је данас у Старом двору делегацију Савеза потомака ратника Србије од 1912. до 1920. године, са Иваном Стратимировићем на челу, председником овог удружења.

Шапић је истакао да је овај период историје на неки начин неправедно запостављен, што је до деведесетих година било разумљиво због околности у којима смо живели. Како је рекао, данашња деца се недовољно едукују о овом значајном периоду српске историје те је зато важан рад удружења која негују сећања на херојску борбу српског народа за слободу.

Према његовим речима, драгоцено је неговање традиције и културе сећања на овај период српске историје и појединце који су га обележили. Такође, активности овог и сличних удружења омогућавају да се дође до историјских података који до сада нису били у потпуности доступни јавности.

Градоначелник је истакао да ће помоћи раду удружења онолико колико је то у његовој моћи, те нагласио да је рад удружења која поштују традицију ослободилачких ратова Србије веома важан јер се ради о изузетно важном историјском периоду за нашу земљу и народ. Истовремено се заложио и за превазилажење idеолошких сукоба који постоје унутар српског народа, нагласивши да се српски народ у и Првом и у Другом светском рату борио за слободу своје земље, против сваког освајача и окупатора који је имао намеру да пороби Србију.

На састанку је речено да средства за своје пројекте Савез потомака ратника Србије од 1912. до 1920. године може да добије путем градских конкурса које расписују одређени секретаријати.

Састанку је присуствовао Џон Боснић, члан Главног одбора Савеза потомака ратника Србије од 1912. до 1920. године.