Шапић: Вишњичка бања добија вртић, основну школу, а проширењем Сланачког пута омогућава се добра саобраћајна веза са центром града

Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић најавио је данас да ће Вишњичка бања у наредних неколико година добити нови вртић и основну школу, а у плану је и проширење Сланачког пута. Шапић је рекао да ће изграња ових важних пројеката, као и проширење саобраћајнице почети наредне године.

– У овом делу града ниче велико насаље, град се шири, а проширена Вишњичка улица, која је жила куцавица овог дела Палилуле, већ је значајно растеретила саобраћајну комуникацију са центром – навео је Шапић.

Он је рекао да је у овом делу града и раније био проблем са школом и вртићем, као и инфраструктуром.

– Када је у питању изградња основне школе имовина је потпуно решена и обејкат ће се простирати на површини од два хектара. Модерна школа ће бити намењена за образовање 900 деце. Следеће године улази у план и програм Града и по динамици потребно је годину дана за израду пројектне документације. Очекујемо да би објекат требало да почне да се гради крајем следеће године и након годину, годину и по дана овде ћемо имати велику школу – истакао је Шапић.

Према његовим речима, изградња вртића је планирана тик уз школу, а намењен је за боравак 270 малишана.

– Вртић је овом крају такође неопходан. Наредне године и тај пројекат улази у план Града. Објективно је да и његова изградња почне до краја следеће године. Одлука је донета, новац је обезбеђен и остаје само да све то реализујемо – нагласио је Шапић и додао да ће Град започети нови принцип који подразумева да ће се уз објекат нове школе градити и вртић.

Говорећи о проширењу Сланачког пута Шапић је рекао да се завршетак експропријације очекује почетком 2024. године, те ће саобрацајница добити још две траке.

– Тада ћемо имати потпуно прокрвљен саобраћај и добру везу са осталим деловима града – рекао је Шапић.

Он је истакао да је потписан и уговор за изградњу тунела, тако да ће за неколико година из Вишњичке бање до Новог Београда моћи да се стигне за око 15 минута.

– Проширеном Вишњичком улицим улазите у Деспота Стефана, те одмах у тунел, затим два километра тунела испод центра града и излази се код Економског факултета директно на нови Савски мост. То ће бити вероватно највећи саобраћајни пројекат у Београду и суштински ће променити саобраћајну слику града. То ће највише и значити грађанима Вишњичке бање. Имам утисак да је овај део града био некако заборављен годинама, а објективно је на пар километара од центра. Био је инфраструктурно и саобраћајно неадекватно повезан. Ширење Београда и број становника превазишао је инфраструктуру која је овде била. Мислим да сви грађани који живе овде треба да се радују – навео је Шапић и додао да се Београд неће одрећи ниједног дела града.