Шапић: Вишњичка је део магистрале коју чине тунел и нови мост, што мења саобраћајну архитектуру града

За четири године Вишњичка улица ће бити саставни део магистрале која ће се уливати у будући тунел од Булевара деспота Стефана до Економског факултета и надаље преко новог моста и нове саобраћајнице у Новом Београду, а та магистрала суштински ће променити саобраћајну архитектуру Београда, рекао је председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић.

– За четири године биће готови тунел, нови мост и велика саобраћајница у Новом Београду. Биће урађено много ствари које су сада у току. Мислим да ће Београд за четири године заиста имати трећу велику промену. Прва је била после 2000. године јер су деведесете године биле године застоја, друга је започела 2015. године реализацијом пројекта „Београд на води” који је променио читаву перцепцију Београда. Мислим да сада, од 2024. до 2028. године, треба да наступи та трећа фаза. Београд се мења огромном брзином, а паралелно се дешавају ствари везане за увођење реда у град – рекао је Шапић.

Он је данас обишао реконструисану саобраћајну деоницу од Улице Мије Ковачевића до Богословије, што је, како је навео, још један показатељ да рокови и приликом великих радова у граду могу да се поштују. Како је и било најављено, реконструкција је завршена око месец и по дана након окончаних радова на обнови и проширењу Вишњичке улице, чиме је заправо и читав овај велики пројекат завршен.

– Ово је још један показатељ онога што смо обећали пре годину дана, да је могуће да се велике и важне ствари ураде у нормалном року и квалитетно. Од Роспи ћурпије данас имамо по три траке са сваке стране, затим до Богословије по две траке, а долазак и пријем до Дечје болнице више није угрожен. Саобраћај је током читаве реконструкције све време текао, јесу биле гужве, али сада се барем вidи и због чега. Овакав принцип примењен је на још неколико места и где год можемо београдске улице ћемо ширити, уз обезбеђивање потпуно независне траке за јавни превоз и бољег протока возила. Мислим да људи који живе или пролазе овим крајем могу да вidе колико им је саобраћајна реалност промењена – истакао је Шапић.