Шапић: Визија је основ свега, али без великог рада остаје само на папиру

Покренули смо максимално све своје капацитете и потрудили се да искористимо искуства од уторка, како бисмо били спремни за најављено невреме које нас је ипак заобишло. Појавиле су се неке нове тачке чекања због велике количине падавина и на томе ћемо убудуће посебно радити, рекао је градоначелник Београда Александар Шапић гостујући у емисији Панорама на ТВ Студио Б.

– Сматрао сам, иако сам на месту градоначелника тек неколико дана, да је фер да се изађе пред грађане и каже каква је ситуација и шта ја на нама што објективно можемо да урадимо. Објашњавао сам и проблем са ширином цеви које пропуштају кишу као и то да треба да се поставе саобраћајни знаци како би возачи избегавали места на којима се сакупља велика количина воде – рекао је Шапић.

Говорећи о приоритетима, градоначелник је нагласио да је то пре свега припрема за предстојећу зиму која ће свуда у свету, па и код нас, бити тешка.

– Учинићемо све да Београђани имају топле станове, да вртићи и школе буду топли, да јавни превоз функционише и да комуналне службе раде. Наравно да Београд треба да се развија и да велики инфраструктурни пројекти треба да се наставе, али мислим да одговорни и озбиљни људи у овом тренутку акценат треба да ставе на предстојећу зиму. Морамо да урадимо ребаланс буџета, јер они који су га планирали прошле године нису могли да предвidе и да рачунају на трошкове које сада имамо због набавке енергената  – истакао је први човек Београда.

Када је реч о приоритетима развоја града, градоначелник Шапић је нагласио да је један од најважнијих јавни превоз.

– Велики део средстава из буџета Града idе на јавни превоз, скоро 230 милиона евра годишње, а за те паре много тога може да се уради у граду. Важно је да се промени систем наплате и да грађани плаћају карту, јер без тога нема ни набавке нових возила нити бољег комфора у њима. Мислим да градски превоз може да буде много квалитетнији и да ћемо успети да га унапредимо, јер Град Београд сигурним корацима постаје европска метропола. Без метроа, то неће бити могуће и зато је он најважнији пројекат за Београд. Данас имамо најразвијеније градове Европе где нико не idе колима у центар града, јер се не исплати. Мој задатак је да покушам да нађем меру и како будемо подизали квалитет градског превоза, подићи ћемо и свест људима. Волео бих да људи који путују у иностранство чувају и воле своје на начин на који то раде тамо. Мислим да локалпатриотизам – волети своју земљу, општину и народ није ништа ружно и радићу на томе да се у Београду пробуди локалпатриотизам – рекао је Шапић и додао да је Београд за њега најлепши град, али и најгостопримљивији на свету.

Како је рекао, сви који воле свој град, треба да дају свој допринос, а Београд ће им то вратити.

– Учинићу све да ми који га данас водимо, створимо услове да сутра буде успешнији, развијенији и комфорнији за живот. Зато паралелно улазимо у изградњу две линије метроа, што ће суштински да промени саобраћајну инфраструктуру и квалитет живљења у Београду, а сигуран сам и навику да колима idемо свуда – објаснио је Шапић.

Градоначелник је нагласио да су највећи загађивачи код нас индивidуална ложишта и аутомобили, те да се годишње региструје 30 до 50 хиљада нових аутомобила.

– Са грађанима разговарам о стварима онако како јесте иако то можда није оно што они желе да чују. Мислим да на крају када имате такав приступ, можете проблеме да решите истински, а не декларативно. Једино право решење проблема је системско – рекао је градоначелник.

Он је нагласио да је у локалној политици већ 12 година, те да је његов мотив да остави нешто иза себе.

– Мислим да сам то успео на Новом Београду, који је данас, не само мојом заслугом, много боља општина за живот грађана него што је била када сам дошао на њено чело. Имали смо две категорије људи на којима је био фокус политике. Пре свега, на најстаријим суграђанима, који су читав свој радни век посветили циљу да имамо земљу какву данас имамо, а са друге стране на деци јер на њима све остаје. Сматрам да на те категорије треба да обратимо посебну пажњу и да њима омогућимо што лакши и бољи живот и растеретимо их мука – казао је Шапић.

Како је рекао, idеја му је да направи праву београдску картицу како би сваки грађанин имао велике привилегије зато што живи у Граду Београду.

– Просечна породица на тај начин може да има на годишњем нивоу и до неколико хиљада евра бенефита. Захваљујући тој картици, грађани би могли да користе различите бесплатне програме које ћемо имати. На Новом Београду смо имали од пет до 50 одсто попуста у радњама робе широке потрошње. Уколико пратите, водите рачуна и трошите тамо где имамо попусте, тврдим вам да то није безначајна цифра. Ми смо на Новом Београду, до ове године, имали бесплатно коришћење базена за све грађане. Мислим да имам начин да следеће године то обезбедимо свим Београђанима. Морам још да разрадим тај план, али сигуран сам да ћемо наћи решење и да то најавимо следећег лета – рекао је Шапић.

Он је истакао да посебну пажњу треба да посветимо управо изградњи нових спортских терена, игралишта и паркова.

– Такође, желим посебно да се посветим и теми која се тиче безбедности деце у школама. Родитељи морају да буду мирни и спокојни да се деци ништа неће десити тамо где проводе највише времена – објаснио је први човек престонице.

Равномеран развој Београда биће један од приоритета, а колико је озбиљан када о томе говори, градоначелник је подсетио да ће то бити обавеза градског менаџера Мирослава Чучковића који је до сада водио општину Обреновац.

– Приградским општинама је асфалтирање пута, канализациона и водоводна мрежа приоритет, а после тога долазимо до спортских центара, позоришта које, свакако, и ти људи који тамо живе треба да имају. Многи људи из центра града ће се тада одлучити да живе на периферији, поготово ако буду могли да се за кратко време превезу до посла и назад – рекао је Шапић.

Говорећи о измештању Старог савског моста и пробијању тунела код Економског факултета, он је нагласио да би се за 12 процената смањило загађење у Београду, а за 14 одсто фреквенција саобраћаја у центру Београда.

– Визија је основ свега, али без великог рада остаје само на папиру, фотографији. Без доброг тима, то је немогуће остварити, а мој тим чине људи са великим искуством у руковођењу општином, комуналним предузећем и јавним превозом. Тим чине и градски секретари, директори комуналних предузећа, председници општина и сви заједно морамо да радимо на истом циљу, а то је напредак нашег града – рекао је градоначелник Александар Шапић.

Када је у питању комуникација са грађанима, он је најавио да ће бити уведен само један број телефона на који ће грађани добијати инformације које их интересују и то већ до септембра, али и да ће бити организована конференција за медије једном у десетак дана са темама од важности за живот грађана.