Шапић: Власт у Црној Гори показала да не уме да се носи са изазовима, нови избори неминовни

„Сада је потпуно јасно да актуелна власт у Црној Гори на челу са Здравком Кривокапићем не уме и не може да се носи са изазовима који су се нашли пред овом државом. Морали су да обезбеде услове да се устоличење митрополита Јоаникија деси на достојанствен начин“, каже Александар Шапић, потпредседник Главног одбора Српске напредне странке.

Шапић је, гостујући у емисији „Јутро – ТВ Прва“ истакао да је слика доласка партијарха Порфирија и митрополита Јоаникија на Цетиње поражавајућа.

– То је слика Црне Горе данас и људи који нису дорасли да се нађу на местима на којима се налазе, власт није била на висини задатка и није оправдала очекивања грађана након победе над ДПС-ом – рекао је Шапић за „ТВ Прва“, додавши да је политичка ситуација у Црној Гори тренутно још нестабилнија него што је била, те да сматра да су ванредни парламентарни избори у овој држави неминовни.

Упитао је шта је то држава Србија, коју, како је рекао, Мило Ђукановић већ годинама етикетира као извор свих проблема у Црној Гори, урадила да би допринела расту тензија.

– За сваки проблем који настане у Црној Гори њему је адреса Србија. А шта је конкретно Србија урадила да би закомпликовала ситуацјиу? Ко је заказао протесте, блокирао улице, говорио да мира неће бити ако буде устоличења? Ко је пре пар месеци поручио „ићи ћемо у шуму“? Је ли то рекао Александар Вучић или било који представник власти из Србије или је то рекао Мило Ђукановић? Мени није јасно шта покушава да уради ДПС. Ово је протест иза кога стоји ДПС, небитно је како они себе називају. Камо среће да је Мило Ђукановић као актуелни председник Црне Горе данас најнормалније присустивао чину устоличења митрополита Јоаникија и да се све одиграло онако како то доликује иоле нормалној држави – рекао је он.

Шапић је још једном позвао на смиривање тензија и поручио да се и поред свега што се претходних дана дешавало нада да ће се све завршити без сукоба.

– Устоличење се ипак десило и то је добро. Надам се и верујем, без обзира на чињеницу да ствари које се дешавају не idу у прилог томе, да ће ситуација бити мирна. Политика је у Црној Гори је по ко зна који пут покушала да злоупотреби један верски чин. Надам се да ће људи да се дозову у памет – закључио је Шапић.